14.9 C
Medemblik
4 juli 2020 06:41
Medemblik Actueel.

Groententelers West-Friesland krijgen per direct steun van de overheid.

West-Friesland – De regeling werktijdverkorting wordt per direct opengesteld voor de bedrijven die het zwaarst getroffen zijn door de Russische sancties, zoals groentetelers en transportbedrijven. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdagmiddag bekendgemaakt.

De Russische boycot is volgens het kabinet een buitengewone omstandigheid die niet tot het gewone ondernemersrisico kan worden gerekend. Getroffen bedrijven kunnen besparen door hun personeel minder te laten werken. Voor de tijd die zij minder werken, krijgen ze een WW-uitkering.

Om in aanmerking te komen moeten bedrijven voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de werkvermindering ten minste twintig procent per week zijn en moet die minstens twee en maximaal 24 weken duren. De maatregel maakt deel uit van een breder pakket maatregelen waarmee het kabinet getroffen ondernemers wil ondersteunen.

Zo schakelt het kabinet het diplomatieke netwerk van buitenlandse posten in om de zwaarst getroffen bedrijven te ondersteunen bij het vinden van nieuwe afzetmarkten. Verder stelt de Belastingdienst zich coulanter op tegenover de getroffen bedrijven en komen er garantstellingen die het voor het bedrijfsleven eenvoudiger moet maken leningen te krijgen.

Uit een brief van staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) en minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) blijkt verder dat ook in Europees verband de wil bestaat om snel tot maatregelen te komen. In de loop van volgende week hoopt het kabinet de maatregelen af te kondigen, zodat ze begin september van kracht kunnen worden.

Mogelijke Europese maatregelen zijn het instellen van bodemprijzen, het uit de markt halen van producten, het vinden van nieuwe markten en het ‘afzetten’ van groenten en fruit aan voedselbanken en scholen. Dijksma en Kamp benadrukten eerder al het belangrijk te vinden dat producten niet worden weggegooid.

Volgens de bewindslieden exporteerden de Europese lidstaten afgelopen jaar voor zo’n 5,3 miljard euro aan ‘sanctieproducten’ naar Rusland. Nederland was goed voor ruim 516 miljoen euro.

Reageren via facebook