Met de bus van Andijk naar Enkhuizen? Vergeet het maar Connexxion wil van deze lijn af. (video)

Andijk – De laatste buslijn van Enkhuizen dreigt te verdwijnen. Connexxion vindt lijn 138 niet rendabel en heeft voorgesteld per december de lijn op te heffen. Maar dat is tegen het zere been van burgemeester Jan Baas. “Wij zijn het hier niet mee eens en willen de provincie ervan overtuigen dat de stadsdienst moet blijven bestaan”, schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

Dat Connexxion van de lijn af wil, is niet zo heel vreemd. “De busverbinding is de slechtste lijn van Noord-Holland”, schrijft de burgemeester. “Op werkdagen maken zo’n 170 reizigers gebruik van de buslijn.”

Volgens de burgemeester is een groot deel van de groep reizigers sterk afhankelijk van de busverbinding. “Enkhuizen is immers zeer geschikt om te fietsen, en ook op de route Andijk-Stede Broec is de fiets een goed alternatief. Reizigers die toch met de bus gaan zijn veelal reizigers die de keuze van de fiets niet kunnen maken door bijvoorbeeld fysieke ongemakken,” schrijft onze nieuwspartner RTVNH. 

Alternatief
Een mogelijk alternatief zou een buurtbus zijn. Hierbij wordt het materiaal door Connexxion geleverd maar wordt de lijn verder gerund door vrijwilligers. Wel zal de lijn dan wat korter moeten worden en dat betekent dat er een aantal haltes zal komen te vervallen.

Samen met het college van de gemeente Medemblik gaat Enkhuizen Gedeputeerde Staten benaderen om hun voorstel voor het opheffen van de buslijn te herzien.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.