Dorcas Andijk start noodhulp in Noord-Irak

Andijk|Erbil – In Erbil, Noord-Irak, komt Dorcas in actie voor ontheemde en gevluchte mensen. IS (tot voor kort ISIS) nam afgelopen dagen vier christelijke plaatsen in, ten oosten van Mosul. Massaal sloegen de inwoners op de vlucht richting Erbil, vijftig kilometer oostwaarts. Daar helpt Dorcas ze aan voedsel en matrassen.

dorcas irakDe strijd in Irak heeft nu al gezorgd voor 1,2 miljoen ontheemden en vluchtelingen in dit land. Veel van hen bevinden zich in het Koerdische gedeelte van Irak. Ze zoeken onderdak in vluchtelingenkampen, kerken, parken en leegstaande gebouwen. De angst voor IS is groot in de vier genoemde steden (Karakosh, Tal Kayf, Bartella en Karamlesh). Eerder gaf IS christenen in Mosul de keuze: bekering tot de islam, een hoge islamitische belasting of de dood.

Noodhulpverlening in Erbil
Samen met de lokale partner distribueert Dorcas ook water, luiers, maandverband, scheermesjes en ondergoed. ‘Dorcas was eerder actief in Irak en wij werden benaderd omdat ze ons kennen en vertrouwen’, zegt Michel Gendi, directeur Programma’s van Dorcas. Al sinds juni vindt er noodhulp plaats aan ontheemde mensen in de vorm van voedselpakketten, matrassen, dekens en verzorgingsartikelen. Sinds die tijd kregen vijfhonderd families hulp.

Dorcas blijft noodhulp verlenen in augustus en september. Ook onderzoekt zij de mogelijkheid om een grootschaliger hulpprogramma op te starten voor de komende drie tot zes maanden. Daarnaast begint Dorcas met voedselhulp aan Iraakse vluchtelingen in Libanon.

Voor een overzicht van wat Dorcas tot nu toe al heeft gedaan in Irak kunt u hier klikken.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.