Drukke tijden KNRM Medemblik en Andijk

Foto: KNRM Medemblik/Andijk
Foto: KNRM Medemblik/Andijk

Medemblik|Andijk – Zaterdag 9 augustus is er driemaal uitgevaren met beide reddingboten van KNRM Medemblik en Andijk voor watersporters in de problemen waren gekomen op het IJsselmeer. De eerste melding kwam binnen rond 8 uur in de ochtend.

Het betrof een zeiljacht Tessera dat door een krabbend anker op de ondiepte voor de haven van Andijk was vastgelopen. De Bernardine was al op het water voor de zwemmaraton en waren dan ook snel ter plaatse. Niet veel later kwam ook ’t Span ter plaatsen waarna beide reddingboten het zeiljacht van de ondiepte hebben gesleept. Het zeiljacht kon hierna zijn eigen weg weer vervolgen richting Den Oever.

De tweede melding kwam iets over 12 uur in de middag. Het betrof een melding van een vaartuig in nood prio 1. Na gegevens te hebben ontvangen vertrekken beide reddingboten naar het vaartuig waarvan de mast volledig van het schip is afgebroken. Reddingboot ’t Span is snel ter plaatse maar de lokale bergers hadden al een sleepverbinding gemaakt. Reddingboot ’t Span zet nog een opstapper over om samen met de bergers de mast zo goed mogelijk aan boord te krijgen voor de tocht richting de haven van Andijk. De hulp van de Bernardine is niet nodig en deze keert retour station.

Na een zeer onstuimige toch van ongeveer 1 uur komt de sleep aan bij de haven van Andijk waar in samenwerking met de bergers het zeiljacht veilig onder de kraan is afgemeerd. Het zeiljacht had aanzienlijke schade opgelopen maar de eigenaar was blij dat er geen gewonden waren gevallen.

Helaas konden we de opvarende van het zeiljacht van de vorige actie kort spreken over hun avontuur als we via kanaal 16 de melding ontvangen van de klipper de Vriendschap. Snel worden de bemanningsleden weer aan boord genomen van reddingboot ’t Span en wordt koers gezet richting het midden van het IJsselmeer  waar de klipper voor anker ligt met motorstoring. De schipper melden dat hij een over hitte motor had en zijn anker aan het krabben was.

Reddingboot ’t Span is na een stevige tocht van 20 minuten ter plaatse en zet 2 opstappers over. Het anker lag inmiddels goed vast en hield het schip op zijn plaats. De motor was inmiddels afgekoeld en de schipper wou het nogmaals proberen voordat wij zouden gaan slepen. Aangezien het schip rond de 130 ton woog zou dit geen klus voor reddingboot ’t Span zijn. Er werd dus al gekeken naar het inzetten van zwaarder materiaal. Gelukkig wist de schipper van de Vriendschap zijn motor weer goed aan de praat te krijgen en heeft zijn anker opgehaald.

Het schip kan zijn weg zelf weer vervolgen. Reddingboot ’t Span is tijdelijk stand-by gebleven maar na 20 minuten varen verliep alles goed aan boord van de klipper waarna reddingboot ’t Span zijn weg naar Medemblik kon inzetten.

Beide reddingboten zouden deze middag de demonstraties verzorgen in de haven van Medemblik ten behoeven van de Westfriese Waterweken. Helaas voor de bezoekers moesten de demonstraties vaak uitgesteld worden, maar de prioriteit zal er te allen tijde gaan naar het redden van mens en dier op het water.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.