12.8 C
Medemblik
25 mei 2020 05:56
Medemblik Actueel.

Rotary met Opperdoezer Ronde in actie voor Inloophuis Medemblik

De overhandiging van € 3000,- uit de opbrengst van de verkoop van Opperdoezer Ronde aan grondleggers Tom en Tonia van der Wal is
De overhandiging van € 3000,- uit de opbrengst van de verkoop van Opperdoezer Ronde aan grondleggers Tom en Tonia van der Wal is

Medemblik. Aan de Oosterhaven 11 staat een bijzonder huis. Er zijn geen vaste bewoners maar het is wel uitermate sfeervol en gezellig ingericht. Direct achter de voordeur treffen we de stijlvolle woonkamer. Met uitnodigende zitplaatsen rond een grote stamtafel. Er is ook een moderne keuken waar de lekkerste koffie wordt gezet voor de vele gasten die even aan komen wippen. Iedereen voelt zich hier direct welkom. Maar toch zijn er bezoekers die, zeker bij hun eerste bezoek, met lood in de schoenen het Inloophuis binnen komen.

De stap naar een eerste bezoek is het moeilijkst.

Gastheer/ vrouw Tom en Tonia van der Wal vertellen waarom de drempel soms zo hoog is: “Het Inloophuis Medemblik is een ontmoetingsplek voor mensen die aan kanker of een andere ernstige ziekte lijden of hebben geleden. Hier kan je, in alle rust samen met lotgenoten, even de dagelijkse beslommeringen opzij zetten. Ook familieleden en vrienden zijn hier welkom. We willen een open huis zijn voor iedereen die de behoefte voelt zijn of haar zorgen te delen. Je bent vrij om te doen of laten wat je wilt: een spelletje, creatief bezig zijn, een goed gesprek of een professionele massage. of handverzorging. Het kan allemaal. Regelmatig zijn er ook interessante lezingen. Dankzij het team van enthousiaste vrijwilligers kunnen we steeds meer mogelijkheden bieden”.

Binnenkort meerdere multifunctionele ruimtes.

In 2012 namen Tom van der Wal en zijn vrouw Tonia het voortouw om in Medemblik een Inloophuis op te starten. Daaraan voorafgaand was hij zelf getroffen door een zware ziekte, en ervoer hij hoe belangrijk het is om ervaringen uit te wisselen met mensen die ook door een dergelijk lot getroffen waren. Tom van der Wal: “Het eerste begin was moeilijk, maar al heel snel bleek het Inloophuis aan een behoefte te voldoen. Inmiddels hebben we een schat aan ervaring opgedaan, niet alleen door hier een luisterend oor te bieden. We kunnen patiënten ook wegwijs maken in hun gang langs artsen en ziekenhuizen. Tot ons geluk konden we onlangs alle verdiepingen van het Inloophuis in gebruik nemen. We zijn bijna klaar met de verbouwing. Van de souterrain tot de derde verdieping. Nieuw is ‘the basement’ voor jongeren en de ruimte voor privé gesprekken en de ‘first floor’ bestemd voor tal van activiteiten. Dit alles kan omdat we van diverse kanten financieel gesteund worden.

Ook Rotaryclub Medemblik-Koggenland steunt het Inloophuis.

Leden van Rotaryclub Medemblik-Koggenland pakken jaarlijks duizenden kilo's Opperdoezer Ronde in om ze vervolgens te verkopen.
Leden van Rotaryclub Medemblik-Koggenland pakken jaarlijks duizenden kilo’s Opperdoezer Ronde in om ze vervolgens te verkopen.

Met het overhandigen van een bedrag van € 3000,00 draagt Rotaryclub Medemblik-Koggenland graag een steentje bij aan de opbouw van het Inloophuis. Deze club verkoopt al jaren de beroemde Opperdoezer Ronde. Goedkoop ingekocht met een mooie winstmarge dankzij welwillendheid van de telersvereniging brengt dat jaarlijks flink wat geld in het laatje. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Rotary geen club van rijke mannen die diep in eigen buidel tasten om eer in te leggen met vorstelijke donaties aan goede doelen. Het tegenovergestelde is waar: door persoonlijke inzet en hands-on activiteiten ‘verdienen’ Rotaryleden geld, dat na zorgvuldige afweging ter beschikking van vaak lokale doelen wordt aangewend. Voorzitter Theo Bregman: “ Lid zijn van Rotary betekent de persoonlijke wil om de samenleving dienstbaar te zijn. Samengevat in één zinnetje: Service Above Self. Onze club is verheugd om Tom en Tonia en de zijnen te kunnen steunen met hun prachtige project”.

Voor de liefhebbers: De opperdoezen ronde kunnen ook gekocht worden in het inloophuis

Het Inloophuis is gevestigd aan de Oosterhaven 11 te Medemblik.
Website: www.inloophuismedemblik.nl
Nader kennismaken met Rotaryclub Medemblik-Koggenland? Website: www.RotaryMK.nl

Reageren via facebook