D66 ondervuur na vragen over geluidsoverlast Dancefeest Hauwert

Medemblik – De D66-fractie in de gemeenteraad van Medemblik is op de social media onder vuur komen te liggen toen bekend werd dat zij schriftelijke vragen hadden gesteld aan het college over mogelijke geluidsoverlast van het Dancefeest in Hauwert. 

De fractie van D66 meldt ons dat zij berichten hebben ontvangen van bedrijven en bewoners uit diverse kernen van de gemeente Medemblik die bij zijn dat er nu iemand aandacht besteed aan dit probleem.‘ Het beeld dat hier en daar wordt geschetst van onze vragen en de achtergrond daarvan, is niet juist en doet geen recht aan onze actie.’

Toejuichen culturele initiatieven

‘D66, dat staat voorop, juicht culturele initiatieven in de kernen zeer toe. Overleg tussen loco-burgemeester Tigges en de organisatoren heeft er recent toe geleid dat Vlietpop ook dit jaar kon doorgaan, ondanks eerdere negatieve berichten. Gelukkig! Er kan veel in Medemblik – en dat moet zo blijven! Onze vragen zijn er dan ook zeker niet op gericht een feest van en voor jongeren onmogelijk te maken,’ zegt de woordvoerder van de d66-fractie tegen ons.

Meer en meer buiten-evenementen met versterkte muziek

De woordvoerder van D66 meldt ons verder dat: ‘Omdat er door de jaren heen zomers een toenemend aantal buiten-evenementen met versterkte muziek is, horen we regelmatig van mensen dat zij last ondervinden. Soms wordt dan gezegd ” Het is maar een keer per jaar, dat moet toch kunnen?”. Per evenement klopt dat wel, maar bij elkaar geteld is er tussen mei en september bijna elk weekeinde wel iets binnen een straal van enige kilometers. Evenementen moeten kunnen plaatsvinden en tegelijkertijd moet dat binnen de regels. Ook qua geluid. Daar hebben omwonenden recht op. De vrijheid van de een houdt op waar die van de ander in de knel komt. Of hierop wordt gecontroleerd en gehandhaafd is de basis van onze vragen. Verder willen we weten hoe het overleg tussen meldkamer en handhavers is georganiseerd. Ook daarover zijn klachten. Daarnaast willen we weten of de huidige regels voldoen in deze situaties.

Tenslotte: woorden als ‘krankjorum’, ‘dreunende herrie’, ‘lawaai’ en ‘de hele dag’ heeft D66 niet gebruikt. In veel reacties slaat men juist wel aan op die krachttermen. Dat is jammer, de vragen zijn discreet gesteld, zonder suggestieve toon. De organisatoren schrijven dat ze binnen de regels zijn gebleven. Als dat zo is, hebben zij het als zodanig prima gedaan. Dan weet iedereen dat ook! Wij zullen graag het initiatief nemen voor een gesprek met hen, zo kunnen we mogelijke misverstanden wegnemen.

En ja, bij de meeste zaken waarmee politici bezig zijn, heb je tegengestelde belangen. Er zal altijd een groep blij zijn, en anderen juist niet. Dat is niet anders. De politiek is er om in redelijkheid afwegingen te maken. D66 loopt daar niet voor weg.’

Hoe het nu in 2015 gaat verlopen is nog zeer onduidelijk, of er openlucht-evenementen niet meer doorgaan vanwege deze klachten of dat de gemeente nog strengere eisen gaat opleggen, de toekomst moet het leren.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.