Dagje naar het Noordzeestrand? KNRM waarschuwt voor Pietermannen.

Pieterman
Pieterman

Medemblik – Zwemmen in de Noordzee kan heerlijk zijn. Helaas schuilt onder water een vervelende kleine zandkruiper: de Pieterman. Deze vis heeft een paar gemene stekels op zijn rug. Wanneer je per ongeluk op een Pieterman stapt, kan hij steken. De steek van een Pieterman is herkenbaar aan een aantal wondjes op een rij en gaat gepaard met felle pijn en zwelling rond de steekplek.

KNRM Lifeguards helpen wekelijks een aantal strandbezoekers met een Pietermansteek: dit jaar zelfs opvallend meer dan voorgaande jaren.

Behandeling
Door met heet water te spoelen wordt de pijn verzacht. Bij mogelijke hartklachten, ademhalingsstoornissen of bewusteloosheid wordt de hulp van een arts opgeroepen. In de meeste gevallen neemt de zwelling en pijn na goed spoelen snel af en kan men verder genieten van het zomerse weer.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.