Medemblik Actueel.

Algemeen

Toch weer Andijkers tegen komst UMTS-mast, straling levensgevaarlijk zeggen zij.

Andijk – Is eindelijk de kogel door de kerk en stapt Andijk ook de 21-eeuw binnen door de langverwachte UTMS-mast die KPN Telecom gaat plaatsen, prompt dat er weer een groepje Andijkers bezwaar willen gaan maken tegen de komst van deze zendmast. Zij zijn van mening dat de straling kankerverwekkend is en dus tegen de komst van de zendmast. 

Wel of niet gevaarlijk? 

Alex Swinkels van het Nationaal Platform Stralingsrisico’s: “Kijk ook eens naar wat we in huis halen zonder te weten wat de stralingsrisico’s daarvan zijn.”
“De Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO) erkennen dat elektromagnetische velden geringe effecten hebben op het lichaam, maar hun conclusie is dat er geen aanwijzingen zijn voor blijvende negatieve gezondheidsschade. Volgens de WHO zijn de klachten geen onderdeel van enig bekend syndroom.”

“De Gezondheidsraad haalt als argument de Zwitserse studie naar de gezondheidsgevolgen van UMTS-straling aan. In dit onderzoek werden mensen slechts 45 minuten blootgesteld aan hoogfrequente niet-ioniserende EM-velden, en dat leverde ‘niets’ op. In werkelijkheid zijn mensen hieraan 24 uur per dag levenslang blootgesteld. En er is nog geen onderzoek gedaan naar de gevolgen op langere termijn,” schrijft Gezondheidsnet op haar website.

Minder masten is beter volgens Henk Wever van Stop UMTS

“Minder masten zou al helpen, maar het zijn niet alleen masten waar je alert op moet zijn.” “Tot mijn vrouw en ik vijf jaar geleden een vakantiehuis kochten had ik geen enkele bedenking tegen draadloze telefonie. De eerste paar maanden in het huisje gebeurde er niets, maar daarna kregen we klachten als hoofdpijn, een fluittoon in het hoofd, en slecht slapen. Het werd erger en erger. We kregen neurologische problemen als woordverhaspelingen, concentratie- en leesproblemen. De doktoren konden er geen oorzaak voor vinden. Tot onze verbazing merkten we dat de klachten snel afnamen wanneer we terug waren in ons eigen huis.”

Of de groep Andijkers het besluit gaan aanvechten en zo de komst van de mast willen verbieden wordt volgende week besloten. Zij willen zich eerst verder laten informeren naar de bijverschijnselen van straling afkomsting van zendmasten.

Reageer op dit onderwerp