15.9 C
Medemblik
26 mei 2020 23:13
Medemblik Actueel.

Regattahaven de dupe van verlaging liggelden havens Medemblik

Medemblik – Fred Redeker, oprichter en directeur van ‘De Jachthavengroep’, de exploitant van o.a. de Regattahaven op het Vooroeverterrein is op zijn mist gezegt niet blij met de plotselinge verlaging van de liggelden in de havens van Medemblik. 

In het FD zegt Redeker dat,‘Ik zit er niet zo scherp in’, zegt hij over oneigenlijke concurrentie van overheidswege. Maar ook zijn havens hebben er last van. In Medemblik kunnen passanten voor € 2 per meter boot een nacht afmeren in zijn haven. De gemeente brengt € 1,75 in rekening. ‘Dat is het absolute minimum om de kostprijs terug te verdienen’, aldus de ondernemer. Maar nu wordt dit teruggebracht naar € 1,20 per meter boot.’

Oneigelijke Concurrentie

PricewaterhouseCoopers heeft in 2006 al eens een onderzoek verricht in opdracht van diverse ministeries als voorbereiding op de wet ‘markt en overheid’.  Uit dit onderzoek kwam naar voren dat commerciële jachthavens zwaar te leiden hebben onder oneigenlijke concurrentie van gemeenten, verenigingen en stichtingen.

Dat gemeenten watersportverenigingen en ligplaatsen in de buurt van winkels subsidiëren, snapt Redeker. Maar dat zij vaste ligplaatsen voor boten sponsoren, wil er bij hem niet in. ‘Elders in gemeenten worden voorzieningen gesloten. Waarom zou je dan houders van vaste ligplaatsen sponsoren? Dat dient geen algemeen belang.’

De gemeente Medemblik besloot de liggelden vanaf dit jaar te verhogen wat zeer negatief uitpakte, de zeiltoerist liet Medemblik links liggen en ging naar goedkopere havens zoals Enkhuizen en Hoorn. De politiek in Medemblik begon al snel zich te roeren en eiste terugdraaiing van dit besluit, met als resultaat dat nog deze maand de liggelden zijn teruggebracht naar het niveau van voor de verhoging.

 

Reageren via facebook