9.4 C
Medemblik
24 november 2020 18:14
Medemblik Actueel.

Medemblik gaat overstag, Vlietpop en benevlietpoptocht gaan door.

Medemblik – Zojuist kregen wij van de organisatie van Vlietpop het bericht dat het gesprek tussen de organisaties van Vlietpop en het Waterweekend en de gemeente Medemblik zeer positief is verlopen. Beide evenementen krijgen toestemming en gaan dus door!

Absurde eisen

De organisaties achter beide evenementen kregen van de gemeente Medemblik te maken met absurde eisen kwa veiligheid maar ook kwa marketing/adverteren. Wat de organisaties deed besluiten er maar mee te stoppen. De organisatie achter het waterweekend/koggeschuitentocht besloot om dan maar een ‘Benevlietpoptocht te gaan organiseren waarbij de bezoekers zelf alles maar moeten regelen.

Medemblik overstag

Op 9 juli kwamen wij met het bericht dat de VVD het toch wel hoog opnam dat Medemblik de teugels zo strak aantrok en wilde van de wethouder Hans Tigges wel eens weten wat de motivatie hierachter was en of het college bereid is een wat realistischer beleid te gaan voeren. De wethouder antwoordde hier als volgt: “Ons college is en gaat in gesprek met de betrokken partijen om te komen tot (alternatieve) oplossingen als dat mogelijk is. Ons college voert een realistisch beleid. Bij een evenementen aanvraag worden alle ins en outs (regionaal en lokaal) meegenomen en gewogen om te komen tot een goed besluit. Afwijken van regionale regels is moeilijk indien de veiligheid van de bezoeker in gevaar komt.”  De wethouder was verder van mening dat de gemeente zich wat minder streng moet opstellen en niet alles overladen met eisen dat iets organiseren vrijwel onmogelijk wordt in de gemeente Medemblik.

Over de sitiuatie die was ontstaan was de wethouder ook duidelijk in zijn bewoording, “Het blijkt, na een positief gesprek met de organisator, dat er helaas ook miscommunicatie is ontstaan. We hebben geen officiële aanvraag voor een vergunning ontvangen, dus ook geen vergunning afgewezen. Wel is er een melding gemaakt van het evenement (dit in het geval van de Koggeschuitentocht). Het blijkt dat vooral de scherpere regels die vanuit politie, brandweer en Ghor met klem worden geadviseerd aan alle gemeenten zorgen voor weerstand. We willen als gemeente de veiligheidsregels in acht nemen maar ook realistisch blijven. We zijn blij met dit constructieve en positieve gesprek en blij dat het toch door kan gaan.”

De wethouder benadrukte nog even dat De veiligheid van de bezoeker van een evenement moet gewaarborgd zijn. Als het mis gaat moet hij/zij er op kunnen vertrouwen dat er voldoende hulpverlening beschikbaar is. Zowel vanuit de overheid als vanuit de organisatie van het evenement.

Ondertussen was de wethouder al ingesprek met beide organisaties en na constructief overleg zijn ze er uitgekomen. Beiden mogen gewoon hun evenement houden, alleen voor de Koggeschuitentocht net iets te laat daar het dit afgelopen weekend zou worden gehouden. Inplaats daarvan komt er op zaterdag 2 augustus de ‘Benevlietpoptocht,’ werd ons door Maichel Willems van ‘De Koggenschuiten’ meegedeeld.

Vlietpop

Vlietpop wordt op zondag 3 augustus gehouden op de Groote Vliet in Onderdijk. De vergunnig werd vorige week verstrekt door de gemeente Medemblik. Gisteren kreeg de organisatie nog te horen dat de KNRM een reddingsboot beschikbaar stelt. Deze wordt speciaal opgehaald uit IJmuiden.

 

Reageren via facebook