17.2 C
Medemblik
4 juli 2020 19:42
Medemblik Actueel.

Rob Hartog teleurgesteld terug uit Zolder.

Abbekerk – Tijdens de Battle of the Lowlands op het circuit in Zolder werden de 8e en 9e race verreden om het Open Nederlands Kampioenschap. Rob Hartog wist in de kwalificaties respectievelijk als 1e en 2e te eindigen. In de eerste race kwam Hartog als eerste over de finish, in de tweede race was hij goed op weg om snelste Nederlander te worden. Om dan uiteindelijk door een diskwalificatie en een crash met 0 punten thuis te komen, is een heel grote teleurstelling.

Rob Hartog in opperste concentratie voor de start van de eerste manche
Rob Hartog in opperste concentratie voor de start van de eerste manche

De eerste kwalificatie werd onder moeilijke omstandigheden verreden. De baan was niet nat, maar ook niet droog. De motor werd door het team zo afgesteld, dat Rob met vertrouwen kon pushen op het verradelijke circuit. De NIWA Suzuki voelde dan ook vertrouwd aan en de snelste tijd werd op de klokken gezet, met maar liefst 3 seconden voorsprong op de nummer twee. De tweede kwalificatie vond later op de dag plaats en gedurdende deze sessie was de baan weer droog. Het eerste gedeelte van de sessie kon Rob niet goed in zijn ritme komen. De pitstraat werd opgezocht en vers Dunlop rubber werd gemonteerd. In de twee hierna volgende rondes werd een tijd neergezet welke goed was voor de 2e plaats, het maximale was er echter nog niet uit gehaald: “Nadat ik de pitstraat had opgezocht wisten we dat het harder moest. Dit lukte dan ook, we konden meteen snelle tijden rijden. Helaas werden we, ondanks het opzoeken van een gaatje, al snel gehinderd door minder snelle coureurs. Dit kostte veel tijd. Ondanks dat staan we op de 2e plaats op de startgrid, geen slechte uitgangspositie voor de beide races van morgen!”

Voor aanvang van de eerste race op zondag was de baan op sommige plekken nog vochtig. Desondanks gingen alle coureurs van start op slicks. In de beginfase van de race was het aftasten waar de limiet lag op de baan, hierdoor kon Rob het tempo van de kopman de eerste paar rondes niet goed volgen. Echter hierna ging het tempo omhoog en werd de achterstand op de leider goedgemaakt en vanaf de 6e ronde werd de leiding in de wedstrijd overgenomen. Enige coureur die aan kon haken was Davy Thoonen. De laatste ronde was het erg close. Met het aanremmen van de laatste chicane voor start/finish wist Thoonen later te remmen als Hartog, maar de bocht niet meer te halen. Hierdoor had Rob een betere drive het rechte stuk op en wist Thoonen weer te passeren. Om zijn leidende positie richting de finish-lijn te verdedigen, werd vloeiend naar rechts gestuurd om Thoonen niet de kans te geven hem daar te passeren. Hartog werd als eerste afgevlagd. Echter, na de race volgde een protest van Thoonen. De race directie kwam hierna met de heftige mededeling Rob te diskwalificeren wegens het “gevaarlijk uitwijken van de rij-lijn”. Een straf die volgens velen, inclusief Thoonen, veel te zwaar is geweest.

Vlak voor de start van race twee ging er een regenbui over, waarna een “wet race” volgde. Rob kwam goed weg en ging op kop de eerste bocht door. Het juiste ritme werd echter niet meteen gevonden, waardoor hij terugzakte naar een 4e plaats. Dit was van korte duur, na een ronde werd een versnelling in gezet en de jacht geopend naar de 2e man in de wedstrijd. Helaas kon deze strijd niet worden voortgezet door een crash tijdens het aanremmen van de laatste bocht, in de derde ronde.

Rob: “Het weekend is uitgelopen op een deceptie. We zijn de leiding in het klassement kwijtgeraakt door een veel te zware straf van de race directie in de eerste race. In de tweede race wisten we het tempo goed op te bouwen en hard in te lopen op de 2e man. Helaas crashte ik plotseling tijdens het aanremmen van de laatste chicane, zonder hiervoor ook maar een moment of slippertje te hebben gehad. We hadden dit weekend tweemaal de kans om onze grote concurrent te verslaan. Eenmaal is dit naar onze mening gelukt, maar helaas gaan we met 0 punten naar huis. Er zijn nog vier races te rijden, we gaan er voor om in deze races alles er uit te halen!”

In het klassement is Rob gezakt naar de 2e plaats met een achterstand van 20 punten. De volgende race vindt plaats tijdens de Gamma Racing Day op het TT-Circuit in Assen op 3 augustus.

Reageren via facebook