16.7 C
Medemblik
23 september 2020 20:03
Medemblik Actueel.

Nog steeds code oranje Vooroever Andijk. Waarschuwing voor blauwalgen.

Andijk – Zwemwater.nl komt en een code oranje voor het Vooroerstrand bij Andijk. In het water is Blauwalg aangetroffen. Door de hitte van vandaag maar ook morgen is verdere uitbreding van het blauwalg mogelijk.  U loopt kans op huidirritatie en maag-,darmklachten als u water binnenkrijgt. 

Dieren. 

Zijn die blauwalgen nou wel zo gevaarlijk? Ja zeker, blauwalgen zijn giftig. Blauwalg wordt veroorzaakt door de Cyanobacterie. Deze bacterie zorgt er voor dat water troebel wordt en gaat stinken. Blauwalgen kunnen voorkomen in sloten, zwemwater (zoet en zout), maar ook in drinkbakken. De blauwalg gedijt het beste in stilstaand water met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius.

Jouw hond kan de blauwalg opnemen door het water te drinken of door spelen in het water. Ook het schoonlikken van zijn vacht na het zwemmen is een risico. Na opname van de blauwalg kan je hond, en dat geldt ook voor andere huisdieren, misselijk worden, gaan braken, dunne ontlasting krijgen en algeheel verzwakken. In ernstige gevallen kunnen zich zenuwverschijnselen voordoen zoals trillen en stuiptrekken. Daarna kunnen er ademhalingsproblemen optreden en verlammingen. Dit kan zo ver gaan dat honden er aan bezwijken. Let op:

Een klein beetje blauwalg kan voor je hond al binnen enkele uren dodelijk zijn. De zwemgebieden in Nederland worden regelmatig gecontroleerd op de groei van blauwalgen, maar er wordt niet gecontroleerd op welke soort er groeit. Bovendien zwemmen veel honden juist buiten de zwemgebieden, waar helemaal geen controle van het water is. Wanneer uw hond na het zwemmen ziek wordt, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts. (bron: daphorts)

Neem daarom de waarschuwing van Zwemwater.nl ter harte.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?