Windkracht 5 is noodsituatie voor riviercruiseschepen Medemblik

Medemblik – In week 25 meerde het riviercruiseschip Azzola aan in de Oosterhaven te Medemblik. Zij hadden hiervoor toestemming gekregen van de havenmeester omdat het noordoostenwind was met windkracht 3. Naar verluidt kreeg het schip hiervoor toestemming om aan te meren omdat er volgens de havenmeester sprake was van een “noodsituatie”, tenminste zo is dit gecommuniceerd naar omwonenden.

Op deze dag, 17 juni 2014, was er een noorderwind die waaide met 5Bft waardoor het voor de Azzola ondoenlijk bleek te zijn om aan te meren aan de stijger achter het oude gemeentehuis in Medemblik. De havenmeester besloot daarom om te handelen naar afspraken over het toestaan van riviercruiseschepen in de Oosterhaven van Medemblik bij harde wind en wind aan lager wal.  Meestal wijken de cruiseschepen dan uit naar een andere haven dit keer werd anders besloten.

Mark Raat van de VVD wilde wel eens weten van het college wat zij verstaan onder een noodsituatie waarop de wethouder Hans Tigges antwoordde dat “”een noodsituatie” is een situatie, waarbij het naar beoordeling van de
havenmeester niet veilig is om aan de IJsselmeersteiger af te meren en en ondoenlijk is om te blijven liggen (bonken tegen de steiger) . Dit komt alleen voor bij een wind aan lager wal met harde windkracht (ca 5),en een ongunstige weersvoorspelling.”

Medio oktober komt het college met voorstellen over het project verbetering wal-en aanmeervoorzieningen voor de riviercruiseschepen en motorchartervaart.  Nog deze maand krijgen de bewoners van de Oosterhaven en de gemeenteraad hier meer informatie over.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.