14.1 C
Medemblik
24 mei 2020 01:01
Medemblik Actueel.

Reorganisatie bibliotheken Medemblik, gedwongen opzeggingen abonnementen

Medemblik – De problemen bij de bibliotheken in de gemeente Medemblik stapelen zich meer en meer op. Vanaf afgelopen 7 juli zijn de bibliotheken in Andijk en Abbekerk vanwege de vakantie gesloten, maar ook zijn deze bibliotheken per 1 juli j.l. een jeugdbibliotheek geworden waardoor de ouderen buiten zijn gesloten.  

In Andijk, toch één van de grootste kernen van Medemblik is de bibliotheek alleen op dinsdagmiddag en avond open. Er wordt gebruik gemaakt van een ruimte in de het dorpshuis die wordt gedeeld met de muziekschool. Het was een bibliotheek voor jongeren en ouderen. Door ouderen wordt veel gebruik gemaakt van de bibliotheek.

De bibliotheken in StedeBroec en Wervershoof (elk 7 km afstand) zijn vooral voor alleenstaande ouderen zonder rijbewijs geen alternatief. Veel mensen zeggen nu “noodgedwongen” hun abonnement op. In Abbekerk hetzelfde verhaal. We weten hoe het dorpshuis er daar voorstaat. De vrijwilligers in Abbekerk hebben inmiddels publiek aangekondigd de handdoek in de ring te gooien sommigen na 30! Jaar.

VVD wil opheldering college

De VVD is nu in de bres gesprongen voor deze groep mensen die nu buiten te boot zijn gevallen en voor de groep vrijwilligers die er mee zijn gestopt. Via vragen aan wethouder Jozet Fit wil de VVD bij monde van Andrea van Langen-Visbeek weten of het college wel op de hoogte is van al deze ontwikkelingen.

Maar ook wil zij weten of de bibliotheek in Wervershoof, die een familiebibliotheek blijft, wel volgens de regels werkt. In een raadsvoorstel wordt gesproken over een ruimte van minimaal 200m², waar het nu maar 30m² is. Ook wijst zij het college op het feit dat de gemeenteraad heeft ingestemd met ‘biebclubs’ in alle kernen van de gemeente Medemblik in de verontstelling dat hiermee de huidige servicepunten werden begoogd waarin de jeugd wordt ingezet als vrijwilliger.  De scholen zien immers geen brood in biebclubs. Naar nu blijkt worden de huidige servicepunten uitsluitend voor de jeugd.  Daarom wil zij van de wethouder weten hoe de bibliotheek hiermee te kunnen besparen.

Stop huidige ontwikkelingen

De VVD roept het college op om de huidige ontwikkelingen in de gemeente Medemblik een halt toe te roepen en te gaan kijken naar werkbare alternatieven omdat de huidige uitvoerder van het bibliotheek werk in de gemeente Medemblik zich weinig van de afspraken lijkt aan te trekken en een eigen koers aan het varen is en afstevent op een forse daling van inkomsten door de vele opzeggingen.  Vooral ouderen zeggen massaal hun abonnement op.

Reageren via facebook