26.1 C
Medemblik
10 augustus 2020 13:12
Medemblik Actueel.

Gemeenten West-Friesland verzaken controle drinken onder de 18 jaar.

Medemblik – Gemeenten hebben dit jaar nog nauwelijks opgetreden tegen de verkoop van alcohol aan minderjarigen. Dat concludeert de NOS zaterdag uit een rondgang langs tweehonderd gemeenten.

Sinds dit jaar geldt voor alle alcoholische drank dat die niet mag worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Kroegen of supermarkten die toch aan minderjarigen verkopen, kunnen worden gestraft. Dat gebeurt volgens de NOS echter zelden.

In de tweehonderd onderzochte gemeenten is geen enkele horecagelegenheid gesloten vanwege verkoop aan minderjarigen. Slechts negen procent van de gemeenten heeft boetes uitgedeeld en meer dan de helft heeft nog geen enkele waarschuwing uitgedeeld.

Vier op de tien gemeenten moeten hun beleid om te controleren op alcoholgebruik onder de 18 jaar nog officieel vaststellen. Dat het tijd kost, komt onder meer doordat het nieuwe beleid eerst langs de gemeenteraad moet worden geloodst. Ook zouden veel gemeenten sancties als een middel voor later zien. Ze willen eerst inzetten op preventie en bewustmaking.

Een derde van de gemeentebesturen zegt sinds de invoering van de nieuwe wetgeving meer overlast te zien van hangjongeren. Ruim een kwart ziet een toename van het aantal zogenoemde zuipketen. Dat zijn provisorische onderkomens waar jongeren goedkoop kunnen drinken. Een kwart van de gemeenten stelt dat jongeren de grens oversteken voor alcohol. Het aantal illegale drankfeesten nam in achttien procent van de ondervraagde gemeenten toe.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?