Medemblik Actueel.

Feestelijke en emotionele oplevering Simon Koopmanstraat Wervershoof

Feestelijke en emotionele oplevering Simon Koopmanstraat

Wervershoof – Enigszins geëmotioneerd neemt Jan Roozendaal de eerste sleutel in ontvangst. Hij is geboren in de Simon Koopmanstraat in Wervershoof, is een paar keer verhuisd, maar heeft de straat nooit verlaten. Gisteren werden de 14 nieuwe woningen opgeleverd en kreeg hij na twee jaar de sleutel van zijn woning terug.

De straat wordt nog snel geveegd, de laatste tegels gelegd, maar dan is het zover. De nummers 158 tot en met 172 en 218 tot en met 228 aan de Simon Koopmanstraat werden gisteren opgeleverd. Er is een lang proces voorafgegaan aan de nieuwe woningen. Het rijtje met gedateerde huizen uit 1951 moest gesloopt worden. Ze waren te klein en nauwelijks geïsoleerd. Het Grootslag wilde er 14 levensloopbestendige woningen bouwen, maar de bewoners waren in eerste instantie niet blij met de plannen. Na pittige vergaderingen over het sociale plan, de indeling en opties in de woning zijn de bewoners akkoord gegaan. Na de sloop woonden ze tijdelijk ergens anders, maar gisteren keerden 9 van de 14 oorspronkelijke bewoners terug op hun oude stek.

1“Het is een heel bijzonder project”, vertelt Dick Visser van Woningstichting Het Grootslag tijdens de oplevering. “Als organisatie is het lastig om tegen bewoners te zeggen dat hun woning niet meer voldoet. Ze hebben daar een verleden, wonen er met plezier en willen dat niet zomaar opgeven. Logisch. We moesten een goed alternatief bieden en dat hebben we gedaan. Het zijn prachtige, grote woningen geworden en de bewoners hebben heel veel zelf kunnen bepalen. De gesprekken waren niet makkelijk, de bewonerscommissie heeft het ons echt lastig gemaakt. We hebben daardoor wel veel geleerd. We gunnen de bewoners deze nieuwe royale woningen en zijn echt ontzettend blij met het resultaat.”

Niet alleen Het Grootslag is trots op de nieuwe woningen. De oude en nieuwe bewoners nemen de sleutel allen glunderend in ontvangst. “Wij gaan hier nooit meer weg”, zegt Anneke Roozendaal stralend. Vol trots toont ze haar nieuwe woning. “Wij hebben hier met zoveel plezier gewoond. Verhuizen was geen optie. De locatie, de straat, de buurt, we hebben er een band mee. En de tuin is onze trots. We hebben dertig jaar hard gewerkt om hem zo mooi te krijgen. Tijdens de verbouwing heeft mijn man de tuin bijgehouden en kijk eens hoe prachtig alles in bloei staat. Geweldig dat dat mogelijk was.”

Ook andere bewoners konden tijdens de verbouwing in hun tuin werken, een schuur bouwen of een schutting plaatsen. Het levert hier en daar wel wat hoogteverschillen op, maar dat hindert de meeste bewoners niet. “Wij hebben de tuin wel meteen opgehoogd en egaal gemaakt”, vertelt Heidi Pannekeet. “Dat vonden we toch handiger. Tijdens de verbouwing heeft mijn man hard gewerkt in de tuin. Ophogen, een nieuwe schutting, schuur en loungehoek. Het resultaat is geweldig. Niet alleen van de tuin, maar ook de woning. Wat een ruimte! Ik kan niet wachten tot we gaan verhuizen. Tot het moment dat ik kan inrichten, alles weer op z’n plek staat en ik vanuit mijn huis uit kan kijken over mijn buurtje. We zijn zo ontzettend blij. Ik kon vannacht gewoon niet van slapen van de opwinding.”

Directeur Hans Kröger van Het Grootslag is altijd trots bij een oplevering, maar het rijtje aan de Simon Koopmanstraat is ook voor hem bijzonder. “We hebben het echt met elkaar gedaan. De wensen van de bewoners en de ideeën van onze organisatie zijn bij elkaar gekomen een uniek resultaat. Het proces was heel lastig, waar zit bij ons speling en waar moeten de bewoners iets toegeven. Maar we zijn er goed uitgekomen. Doordat de bewoners zoveel zeggenschap hadden was en blijft het hun woning. Dat voel je vandaag ook. Heel bijzonder.”

Reageren via facebook