In Medemblik is overstappen naar andere huisarts is gemakkelijk

Medemblik – Een patiënt die van huisarts wil veranderen kan het nog knap lastig krijgen. Overstappen lukt maar een op de drie. Dat blijkt uit een meldactie over huisartsenzorg van patiëntenfederatie NPCF.

Algemeen directeur Wilna Wind van de patiëntenfederatie zegt dat mensen gewoon moeten kunnen overstappen als ze dat willen. “Het is een hardnekkig probleem dat al jaren speelt. Daar moet echt iets aan worden gedaan. Een patiënt moet de huisarts kunnen kiezen die hij wil.”

Huisarts krijgt een 8
Patiënten geven hun huisarts gemiddeld een 8. Dat is in lijn met de waarderingen op ZorgkaartNederland.nl. Maar niet alles is in orde. Bijna de helft van de patiënten zegt dat iedereen kan horen wat er aan de balie wordt gezegd. Soms kun je zelfs in de wachtkamer horen wat er aan de balie wordt gezegd. Patiënten zijn wel tevreden over de beslotenheid van de behandelkamer.

Reden van overstappen
De helft van de overstappers wil weg omdat hij ontevreden is over de huisarts. Nog eens 35 procent heeft geen vertrouwen in de huisarts. Drie van elke tien overstappers is het niet eens met de huisarts. Iets meer dan 10 procent verhuist en heeft om die reden een nieuwe huisarts nodig.

Huisartsen maken afspraken
Deelnemers aan de meldactie zeggen dat huisartsen onderling afspraken maken over het overnemen van patiënten “Als ik niet verhuis kan ik ook geen andere huisarts nemen.” Een ander: “Binnen de gemeente waar wij wonen mag niemand van huisarts veranderen.” Iemand zegt: “Als huisartsen plaats hebben kun je er terecht. Maar als ze merken dat je komt van een huisarts in dezelfde regio, dan zeggen ineens dat de praktijk vol zit.” Dat laatste is voor de patiënt niet te controleren.

Medemblik juist makkelijker

In Medemblik is het overstappen naar een andere huisarts juist niet moeilijk. Overschrijven van de ene naar de andere huisarts is geen probleem en wordt snel behandeld en uitgevoerd.  In Medemblik zijn er meerdere huisartsen werkzaam, bij De Compagnie en huisarts de Jager.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.