Medemblik Actueel.

Algemeen

Alzheimer Nederland verwacht forse stijging aantal Alzheimerpatiënten Medemblik

Medemblik – Alzheimer Nederland voorziet een stijging van 167% van het aantal Alzheimerpatiënten in de gemeente Medemblik t/m het jaar 2040.  In een landelijk onderzoek naar de toename van Alzheimerpatiënten in Nederland ziet Alzheimer Nederland een groot verschil tussen de diverse gemeenten in Nederland. 

alzheimerOp dit moment zijn er in de gemeente Medemblik 619 inwoners die lijden aan een vorm van Alzheimer, in 2013 waren dit er nog 592, een stijging van 5% ten opzichte van 2013. In 2020 zien ze dit stijgen naar 786 patiënten een stijging van 33%.  De echte grote klappen vallen in de jaren na 2030 tot en met 2040, dan verwacht Alzheimer Nederland in 2030 een stijging van 103% naar 1202 patiënten, dit loopt op naar 1582 patiënten in 2040 een stijging van bijna 170%.

Dementie is een hersenaandoening die iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is.

Afname zenuwcellen
Bij dementie gaan steeds meer zenuwcellen in de hersenen en/of verbindingen tussen deze zenuwcellen kapot. Hierdoor kunnen de hersenen niet goed meer functioneren. Bij sommige mensen met dementie kan de achteruitgang heel snel verlopen, terwijl anderen nog jarenlang een relatief gewoon leven kunnen leiden. Uiteindelijk raakt iemand door de gevolgen van dementie zo verzwakt dat deze persoon sterft door een ziekte of infectie (longontsteking) of het niet meer kunnen slikken.

Geheugenstoornissen
In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenstoornissenop. Later krijgt de persoon met dementie problemen met denken en taal. Ook kan hij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag. Naarmate de ziekte vordert, verliest iemand met dementie steeds meer de regie over zijn eigen leven: hij wordt meer afhankelijk van de hulp van anderen en dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker.

Reageren via facebook