Medemblik Actueel.

Energie Coöperatie West Friesland Oost uit de startblokken

Medemblik – Circa 45 geïnteresseerden kwamen naar de informatieavond die de gemeente Medemblik in Andijk georganiseerde voor de oprichting van een energiecoöperatie. Gemeentesecretaris Wouter Slob trapte de bijeenkomst af met een enthousiaste toelichting over zijn persoonlijke ervaringen met duurzame energie, de doelstellingen van de gemeente Medemblik en de verdiensten waarvan de deelnemers aan een coöperatie kunnen profiteren.

De nieuwe Energie Coöperatie West Friesland Oost wil zonnepanelen realiseren waarvan de inwoners profijt hebben op het dak van Interpack Westfriesland in Andijk. Hieraan is wel een aantal regels verbonden (Belastingdienst). Ze moeten namelijk wonen binnen de zogeheten ‘postcoderoos’ van het dak waarop de panelen worden geplaatst. In dit geval kunnen inwoners uit de postcodegebieden 1619, 1601, 1602, 1611, 1613, 1614, 1693 meedoen. Concreet betreft dit de kernen Andijk, Wervershoof en de gemeenten Stede Broec en Enkhuizen. Voor andere kernen van Medemblik komen er andere initiatieven.

Op de bijeenkomst op 24 juni vulden meteen twintig personen een interesseformulier in; samen zijn zij goed voor circa 250 zonnepanelen. Inwoners uit de postcoderoos die ook geïnteresseerd zijn, kunnen via www.zonsupport.nl informatie opvragen. Binnen tien jaar hebben zij hun investering terugverdiend, daarna produceert de installatie pure winst.

Energie Coöperatie West Friesland Oost

Initiatiefnemer van deze coöperatie is Adri Beerepoot van het bedrijf Interpack Westfriesland. Hij had al langer het idee om zonnepanelen op zijn dak thuis te plaatsen. Doordat dit dak relatief klein was en ongunstig lag voor zonnepanelen, zag hij er uiteindelijk van af. De ondernemer bedacht zonnepanelen op het dak van zijn bedrijf te plaatsen. Dit compenseert zijn verbruik thuis en op het bedrijf. De Nederlandse regelgeving staat dit sinds kort toe (Energieakkoord). En zo gebeurt het ook.

Valt u buiten de postcoderoos?

Inwoners die buiten genoemde postcoderoos vallen en zelf een initiatief willen starten op bijvoorbeeld een dak van een ondernemer in hun buurt of het clubhuis van hun sportvereniging, kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen aan miranda.laan@medemblik.nl De gemeente organiseert in die gevallen graag een startgesprek, net als in Andijk. Vermeld in de mail wat uw plan is en noteer het telefoonnummer waarop u overdag bent te bereiken.

Reageren via facebook