WK voetbal: frituurvet ongezond voor mens én riool

Medemblik – Veel mensen zullen tijdens het WK voetbal aan de buis gekluisterd zijn om het Nederlands elftal (of elk willekeurig elftal) te volgen. Deze sportievelingen voor de buis nemen daarbij een drankje en frituren er een lekker snackje bij. Dit draagt bij aan de gezelligheid en zo hoort het ook. Voor je het weet is het frituurvet oud en aan vervanging toe. Maar wat te doen met het oude vet of olie? Niet door het riool!

Frituurvet, recycle het !

140620_cartoon_wk_frituurvet_niet_door_het_rioolVet in het riool is een grote kostenpost voor gemeenten en waterschappen. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartiermerkt dat er in deze periode meer vet in de riolen en zuiveringen wordt aangetroffen. Er zijn dus blijkbaar mensen die bewust of onbewust olie en vet in het afvoerputje of toilet gieten. Vaak realiseren mensen zich niet wat de gevolgen daarvan zijn. De gevolgen van te veel vet voor de mens zijn overgewicht, dichtslibbende bloedvaten en een hoge bloeddruk. Dit geldt ook voor de riolering, rioolgemalen en de zuiveringen. Vet en olie veroorzaken vanaf de gootsteen of het toilet ergens tijdens de afvoer door het riool voor een probleem. Het vet stolt en zorgt voor verstoppingen en de rioolgemalen en de zuiveringen hebben last van aangekoekt vet. Net als onze bloedvaten slibt door een teveel aan vet de riolering dicht en krijgen de rioolgemalen hoge bloeddruk van de ontregeling. En het overgewicht zit in het extra werk om de problemen op te lossen en de kosten hiervan. Onderhoud door vetophoping kost het hoogheemraadschap veel geld. Uiteindelijk betalen alle burgers mee via de rioolheffing en de zuiveringsheffing.

Wat kunt u zelf doen?

Geen vet of olie door de gootsteen of in het toilet gieten. Verwijder olie en vet uit koekenpannen na afkoelen eenvoudig met een stukje keukenpapier dat in de afvalbak kan. Giet oud frituurvet na afkoeling terug in de oorspronkelijk verpakking of in een oud melkpak en gooi het in de daarvoor bestemde gele kliko’s. Dit vet wordt ook nog eens nuttig hergebruikt. Bijvoorbeeld als biobrandstof of voor de opwekking van groene stroom. Geen gele kliko in de buurt of bij uw supermarkt? Het verpakte oude frituurvet kan ook in de afvalbak. Zo draagt u uw steentje bij aan een beter milieu en een lagere rekening. Of er al een inzamelpunt bij u in de buurt is, kunt u nagaan op http://www.frituurvetrecyclehet.nl/ meer weten over hergebruik en andere inzamelpunten via http://www.hergebruikfrituurvet.nl/

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.