Medemblik Actueel.

De Bonte Piet – Volgens de wet is het niet toegestaan om wilde dieren thuis te verzorgen.

Oostwoud – Meerdere malen per jaar komen er bij de Bonte Piet in Oostwoud dieren binnen die zijn opgevangen en grootgebracht door de mensen thuis. Bij het zien van een jonge vogel die hulpeloos op straat zich of in de tuin denken velen al snel , ach wat zielig kom jij maar mee dan verzorg ik jou wel.  Onder deze vogels zijn jonge eenden, zwanen, kauwen en kraaien.. Maar wat u niet weet is dat dit volgens de wet niet toegestaan is.  Eenmaal tam zijn ze bijna niet meer terug te plaatsen in de natuur. 

kraai_verwaarloosdDe vogels zijn zo op mensen gericht dat dit onvermijdelijk problemen gaat geven. In de vrije natuur zijn ze vaak kansloos omdat ze niet het wilde gedrag hebben dat nodig is om te overleven. Vaak ziet de Bonte Piet dat de mensen er na een tijdje van af willen. Vervolgens komen ze op het idee om het naar de Bonte Piet te brengen. Al huilend moet er dan afscheid genomen worden. Het is triest om te zien in welke staat deze vogels verkeren. Door verkeerde voeding, behandeling en verblijf treden er onherstelbare problemen op zoals slecht verenkleed, verkeerd gegroeide snavels, kromme poten, ontstoken ogen etc.

Onlangs heeft de Bonte Piet met succes tientallen Kauwen losgelaten die helemaal niets van mensen moeten hebben. Al deze Kauwen durven niet in de buurt van mensen te komen. Toch zijn ze allemaal met de hand grootgebracht en vervolgens met meerdere bij elkaar geplaatst in een verblijf om het wilde gedrag te stimuleren.

De Bonte Piet heeft onlangs zelfs een Kauw aangetroffen in ons tuinhuisje waarvan de vleugels waren gekortwiekt. Dit doen mensen om te voorkomen dat de vogel wegvliegt. Waarschijnlijk wilde de mensen er toch maar vanaf en hebben hem overdag terwijl er vrijwilligers waren in het huisje gezet. Waarschijnlijk wist de persoon wel dat het helemaal fout was. Ons advies: breng het dier alleen naar de opvang als u zeker weet dat de ouders er niet meer zijn of het gewond is.

Reageren via facebook