14.1 C
Medemblik
25 mei 2020 23:13
Medemblik Actueel.

Plasterk gooit handdoek in de ring – geen superprovincie Noord-Holland

Noord-Holalnd – Het kabinet neemt voorlopig nog geen besluit over de fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland tot de superprovincie Noordvleugel. De Volkskrant schrijft woensdag op basis van bronnen rond het kabinet dat het onderwerp op de lange baan wordt geschoven omdat de meningsverschillen te groot zijn.

Ministers van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), en van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) overleggen woensdag met de fractiewoordvoerders van de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Het kabinet heeft steun van de laatste twee partijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Een dag later staat voor de bewindslieden een nieuw overleg op de agenda met de fractieleiders en premier Mark Rutte. De bronnen van de Volkskrant verwachten dat bij dit overleg geconcludeerd wordt dat het dossier te ingewikkeld is geworden om op korte termijn tot een breed gedragen wetsvoorstel te komen.

De fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland is afkomstig uit het regeerakkoord, maar kan op weinig draagvlak rekenen in de provincies zelf. De commissarissen van de koning zien niets in het voorstel van Plasterk, dat volgens hen onvoldoende duidelijke maakt waarom die fusie er moet komen.

Plasterk zei zijn voorstel vorige week nog steeds ‘heel verstandig’ te vinden en zeer aan het project te hechten. Wel gaf hij aan draagvlak ‘absoluut cruciaal’ te vinden.

Reageren via facebook