Illegaal vuurwerk kost 14-jarige jongen zijn hand

Opperdoes – Iets na middernacht op zaterdagmorgen krijgt de politie het verzoek om met spoed naar de Gouw te komen omdat daar een vuurwerkongeval zou hebben plaatsgevonden.

Ter plaatse treft men een 14-jarige inwoner uit Twisk aan. Zijn hand is totaal van de arm afgerukt en ook is het slachtoffer slecht aanspreekbaar. Hij is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

Een eerste onderzoek wijst uit dat deze jongen met vuurwerk bezig was in de snackbar waar hij het zelfs in eerste instantie wilde afsteken. Hierop is hij naar buiten gestuurd. Daar heeft hij het kennelijk opnieuw geprobeerd wat niet lukte omdat het lontje te kort was. Met een mesje is toen geprobeerd het lontje naar buiten te peuteren. Uiteindelijk is het gelukt het vuurwerk af te steken en heeft men in de wijde omgeving een luide knal gehoord. Het slachtoffer heeft over zwaar verboden vuurwerk beschikt. De politie doet hier nog verder onderzoek naar.

De politie wil tijdens het WK nogmaals waarschuwen voor het afsteken van vuurwerk na een overwinning van het Nederlands elftal. Een veertienjarige jongen moet hierdoor een hand missen.

Waarom is illegaal vuurwerk zo gevaarlijk?

Illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar ‘weigeraars’ en ‘blindgangers’. Dat is vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed of volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar, bevat het te veel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.

Er zijn mensen die steeds meer de grens verleggen en overstappen naar het zelf maken en afsteken van vuurwerkbommen, veelal met gebruik van illegaal vuurwerk. Tegenwoordig zijn handleidingen om bommen te maken eenvoudig op internet te vinden en bommenmakers laten op bijvoorbeeld internetforums en YouTube hun kunsten zien. Zelf vuurwerk(bommen) maken en afsteken levert uiterst gevaarlijke situaties op en is dan ook verboden.

Meer informatie

Meer informatie over vuurwerkbommen is te vinden op de website van de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmaker. Informatie over het hebben, maken of afsteken van vuurwerkbommen zijn opgenomen in de richtlijn vuurwerkdelicten.

Zelfgemaakte vuurwerkbommen en illegaal vuurwerk zorgen voor 26% van al het ernstige vuurwerkletsel. En dat is het topje van de ijsberg, omdat vaak gegevens ontbreken van het soort vuurwerk dat het letsel heeft veroorzaakt.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.