8.9 C
Medemblik
21 januari 2021 01:13
Medemblik Actueel.

Nieuwe behandelmethode Westfriesgasthuis werkt – alweer 500 patiënten ‘snel op de been’

Hoorn – Deze week kreeg de 500ste patiënt in het Westfriesgasthuis een nieuwe heup of knie via de methode ‘snel op de been’. Het Westfriesgasthuis is het eerste ziekenhuis in Noord-Holland dat deze zorg biedt. Jaarlijks krijgen bijna 700 patiënten een nieuwe heup of knie in het Westfriesgasthuis. Orthopedisch chirurg Wiliam Neve: ‘Het merendeel hiervan is ouder dan 50 jaar en heeft al een heel proces van pijn en ‘steeds minder kunnen’ achter de rug.’

mevrouw graasMevrouw Graas uit Hoorn is zo’n patiënt. ‘In maart heb ik een nieuwe knie gekregen in het Westfriesgasthuis. Er is een heel proces van pijn en onderzoek aan vooraf gegaan. Ik zag niet op tegen de operatie, maar wel tegen de periode erna. Mijn beeld was dat je na zo’n operatie maanden zou zij n uitgeschakeld. Ik kon echter op de dag van de operatie alweer staan. En snel weer naar huis. Daar was veel zorg geregeld. Ik was gewoon thuis maar vanwege alle zorg thuis voelde ik me heel dicht bij het ziekenhuis. Die zorgzaamheid was fijn, ook omdat ik alleenstaand ben. Inmiddels kan ik alweer kleine stukjes buiten lopen. Gezien mijn leeftijd en pijnklachten ben ik daarmee een heel tevreden mens.’

Dr. Neve: ‘Het verschil met de oude situatie is dat patiënten op de dag van de operatie al uit bed kunnen en binnen 2-3 dagen naar huis mogen. Thuis gaan ze verder aan de slag met hun herstel met behulp van vier vaste wijkverpleegkundigen. Deze wijkverpleegkundigen hebben regelmatig contact met de orthopedisch chirurgen. Zo blijven we een vinger aan de pols houden.’

Reageren via facebook