21.3 C
Medemblik
5 augustus 2020 12:42
Medemblik Actueel.

Aldi ontkent contract met slavendrijvers ( Update)

Medemblik – Aldi is bezig met een onderzoek naar eventuele misstanden bij leveranciers van Thaise garnalen. De supermarktketen doet donderdag navraag bij zijn eigen leveranciers, die hun producten weer van lokale leveranciers ontvangen.

Aldi verwacht donderdagmiddag meer duidelijkheid te hebben, meldt een woordvoerder. De Britse krant The Guardian meldde eerder deze week dat voer voor Thaise kweekgarnalen vaak wordt geproduceerd onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden, waarbij mensenhandel, slavernij en extreem geweld worden ingezet om de kosten te drukken. Dat voer wordt vervolgens aangekocht door CP Foods, dat de vis weer levert aan supermarkten.

Aldi werd als een van de klanten van CP Foods genoemd. Of Aldi Nederland wordt bevoorraad door CP Foods, kon de woordvoerder donderdag niet zeggen. De keten wil pas uitgebreider reageren als zorgvuldig is uitgezocht of er problemen zijn.

Appie niet

Albert Heijn heeft geen Thaise garnalen in de supermarktschappen liggen, zo laat een zegsvrouw van Ahold donderdag weten. CP Foods staat bovendien niet op de leverancierslijst van de grootgrutter.

In België halen de ketens Carrefour en Colruyt producten uit hun schappen waar mogelijk garnalen in zijn verwerkt die met behulp van moderne slavernij zijn geproduceerd, meldde de Belgische krant De Standaard donderdag.

Update – Aldi ontkent elke beschuldiging

De visleveranciers van Aldi zeggen geen zaken te doen met Thaise garnaalbedrijven die zich mogelijk schuldig maken aan slavenarbeid. Dat heeft Aldi donderdag gemeld in een korte verklaring.

Aldi benaderde de leveranciers van garnalen over de herkomst van hun producten na een artikel van de Britse krant The Guardian. Die meldde woensdag dat voer voor Thaise kweekgarnalen vaak wordt geproduceerd onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden, waarbij mensenhandel, slavernij en extreem geweld geen uitzondering zijn. Volgens de supermarktketen nemen de visleveranciers van Aldi geen garnalen van genoemde Thaise bedrijven af.

Aldi werd in het artikel van The Guardian genoemd als klant van CP Foods, een visleverancier die de garnalen weer aan supermarkten verkoopt. CP Foods zou op zijn beurt handelen met leveranciers die aan slavernij doen. CP Foods zegt te weten dat er slaven werken bij toeleveranciers, maar liet al weten daar weinig aan te kunnen doen. Overigens is nog onduidelijk of de Nederlandse Aldi producten van CP Foods krijgt geleverd.

“Praktijken als slavenarbeid zijn voor ons onacceptabel”, verzekert Aldi. “Aldi hanteert een strikt social-compliancebeleid. Leveranciers worden verplicht zich hieraan te houden. Het niet naleven heeft verregaande gevolgen”, aldus de keten, die er niet bij vermeldt wat die gevolgen precies zijn.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?