Medemblik Actueel.

Column

Dauwtrappen met Andrea van Langen – Hondenbelasting… waar blijft het geld?

dauwtrappenMedemblik – Dauwtrappen, soms ook dauwtrippen genoemd is heel vroeg opstaan om vervolgens een wandeling in de natuur te maken (bron: Wikipedia). Het heeft niets met trippen te maken, hoewel vermoedelijk vroeger mensen al om 3 uur opstonden om blootsvoets op het gras te dansen om de ‘heropleving van de natuur’ te vieren. En ook niet met trappen hoewel sommigen er met de fiets op uittrekken.

In Andijk organiseert de kerk het, maar het betreft een Heidens gebruik. De kop boven dit artikel is geen schrijffout maar een beschrijving van de Andijkse traditie waarbij een groep mensen onder begeleiding van de bekende vogelliefhebber Douwe Greydanus vroeg uit de veren gaat en vanaf 5 uur ’s ochtends door de Koopmanspolder wandelt. Door aandacht hiervoor in het NHD liepen dit jaar zelfs Abbekerkers mee. Roel Doef vertelde over de ontwikkelingen in de Koopmanspolder. Door te variëren met de waterstanden zijn er bijzondere vogels, vissen én planten in het gebied. Op de paden toch ook weer ganzendrek. ‘We gaan de raad uitnodigen voor een ganzenmaaltijd’ aldus Roel.

Die praktische aanpak mag zeker rekenen op instemming van de VVD-fractie. Dat werkt tenminste. Verder aandacht voor overlast van loslopende honden in dit natuurgebied. Ook daar is begrip voor, al zien wij niet graag controleurs achter elke struik.

Steeds vaker krijg ik de vraag: “ Wat vindt de VVD nu van de hondenbelasting?” Goed om uit te leggen dat de VVD in principe niet tegen het innen van belasting is, áls het maar wordt ingezet voor het doel waarvoor het geheven wordt. Dus: waar blijven de poepzuigers, de bakken, de zakjes en de “bruine routes”? Verdwijnen de opbrengsten in de grote pot of wordt het geld uitgegeven aan controleurs? Dat wil de VVD veranderen.

Wij zullen dit bij het nieuwe college onder de aandacht brengen.

Reageren via facebook