Dijksma beperkt visvangst in IJsselmeer. Veel faillissementen verwacht onder IJsselmeervissers

Medemblik – De visserij op (snoek)baars, brasem en blankvoorn in het IJsselmeer wordt aan banden gelegd. Vissers mogen vanaf 1 juli een jaar lang hun netten minder gaan uitgooien en de periode waarin mag worden gevist, wordt korter gemaakt.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische zaken) kondigt dat dinsdag aan in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wordt een nieuw beheerplan uitgewerkt, waarin de visserij nog veel verder wordt beperkt.

Met de maatregelen wordt geprobeerd de visstand in het IJsselmeer zich te laten herstellen, want die is volgens deskundigen zorgwekkend laag.

Geen compensatie voor vissers IJsselmeer

De 75 IJsselmeervissers zijn bang dat velen failliet zouden gaan door het vangstverbod. Volgens de Vissersbond is in totaal tien tot vijftien miljoen euro nodig om de vissers uit de kosten te helpen. Dijksma bood een jaar compensatie aan, maar dee onderhandelingen daarover mislukten. Daarom valt Dijksma nu terug op een eerder voorstel, waarbij geen compensatie wordt geboden.

Het kabinet wil dat de komende drie jaar 85 procent minder schubvis wordt gevangen. De maatregel van het kabinet moet de visstand in het IJsselmeer herstellen. Die is op een historisch dieptepunt. Ook wordt volgend jaar een nieuw beheerplan voor het IJsselmeer uitgewerkt.

De Nederlandse Vissersbond wil dinsdagmiddag nog niet reageren op het bericht. “Woensdagavond bespreken we de brief in de Tweede Kamer”, zegt voorzitter Johan Nooitgedagt. “We houden ons kruit nog even droog.”

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.