College Medemblik wil verbod op erotisch getinte feesten – vvd vraagt om debat.

lapdanceMedemblik – Het college van burgemeester en wethouders vinden dat erotisch getinte feesten diverse risico’s met zich meebrengen. Voorbeelden zien zij als: uitdagend geklede dansers/danseressen, topless bediening, striptease door man/vrouw en lapdance. Mede omdat er mogelijk een relatie zou kunnen bestaan met de regulier vergunde seksbranche. Daarom willen zij deze vormen van vermaak reguleren, dat doen ze door het juridisch te laten bestempelen als een ‘evenement’.

Nu moeten horecagelegenheden een vergunning aanvragen als zij een keer erotisch getint vermaak programmeren. De VVD heeft daar moeite mee, omdat het een nogal betuttelend karakter heeft. Stripteases, lapdances of topless bediening zijn misschien niet voor iedereen vormen van vermaak. Toch vinden wij dat het geen probleem moet zijn om dit in een horecagelegenheid aan te bieden eens in de zoveel tijd. Klanten kunnen zelf bepalen of zij nog naar die gelegenheid gaan of ter plekke weglopen.

In Nederland anno 2014 zouden we ons hier niet meer druk over moeten maken. Zo zijn striptease-optredens heel gebruikelijk, het is een vorm van vermaak voor zowel mannen als vrouwen. Denk aan een mannelijke stripper bij een ‘ladies night’, of een optreden van een dame uit een taart bij een vrijgezellenfeest. Een lapdance kan daarbij horen. En topless bediening kan voor sommigen leuk zijn voor een gezellige thema-avond. Daarom wil de VVD hier een debat over met de burgemeester en de rest van gemeenteraad.

VVD wil debat

Wat de burgemeester nu wil verbieden zijn relatief onschuldige dingen en raken de reguliere seksbranche dan ook niet. Natuurlijk zijn er wel grenzen voor de VVD: zo vinden wij dat er geen seksinrichting mag ontstaan en wij vinden dat de ondernemer zijn klanten goed moet informeren over wat hij/zij in de horeca-gelegenheid organiseert. Maar wij zien het niet als de taak van de (gemeentelijke) overheid om hier tegen op te treden. Het is niet aan de gemeente om te beoordelen of mensen er (in hun ogen) de juiste zeden op nahouden. Zeker niet als er geen sprake is van betaalde seksuele handelingen.

Optreden tegen deze zaken is moralistisch en werkt bovendien averechts. Het trekt alleen maar de aandacht en met verbieden dwing je het naar het illegale circuit. Dit soort gelegenheden verbieden leidt ertoe dat de gemeente tegen bezoekers van deze feesten zegt dat zij wel tolerant moeten zijn naar mensen die dit vermaak niet waarderen, maar dat diezelfde bezoekers zelf niet het recht hebben om tolerant te worden behandeld. De overheid zou de gedachte moeten laten varen dat we de risicoloze samenleving kunnen creëren door alles te reguleren en af te kaderen.

Laat ondernemers en hun klanten zelf de afweging hierin maken. De VVD wil deze maatregel daarom z.s.m. terugdraaien. Het debat zal donderdagavond 12 juni plaatsvinden.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.