Westfrieze drugsbende krijgt strafkorting. ‘Omdat het zo lang duurde’ zegt het O.M.

Medemblik – De Westfrieze drugsbende die begin deze maand voor de rechter in Amsterdam terecht stonden krijgen van het Openbaar Ministerie lagere eisen te horen dan verwacht. Al in 2005 werd de bende opgerold en pas deze maand krijgen de leden de strafeis te horen, genoeg reden voor het O.M om een lagere strafeis te eisen. 

Andere verdachten

De oorzaak van het 8.5 jaar moeten wachten is dat het Openbaar Ministerie zich eerst richtte op een groep andere verdachten, daarbij werd er nog eens een partij drugs gevonden in Noord-Brabant van maar liefst 32.000 kilo, werd er in een loods in Nibbixwoud 3000kg drugs gestolen wat weer de aanleiding was tot de ontvoering en dood van Paul Epskamp uit Schagen. De aanklager komt nog onder vuur te liggen van de verdediging van de beklaagden daar deze aanklager ook het liquidatieproces ‘Passage’ onder zijn hoede had waardoor de advocaten een niet-ontvankelijkheid willen eisen richting de aanklager.

Grootschalige export Duitsland en Scandinavië

De officier van justitie blijft bij zijn standpunt dat de bendeleden bestraft moeten worden maar wel compensatie krijgen voor het lange wachten. Op bemiddelaar Ab H. uit Enkhuizen na, deze krijgt het vrijwel geen strafkorting omdat hij geen medewerking heeft verleend aan het onderzoek en gewoon door is gegaan in de drugshandel, krijgt de rest fikse strafkortingen.

‘Opa Cor B.(75) uit Grootebroek moet een voorwaardelijke werkstraf van 240 uur krijgen en een boete van 5000 euro, Cor B. wordt door justitie gezien als de rechterhand van de voortvluchtige organisator Rob B. uit Hoorn. Enige tijd geleden ontvingen wij van Rob B. het volgend emailtje waarin hij ontkent op de vlucht te zijn en stelt dat justitie precies weet waar hij nu verblijft, (spanje) .

Bram G.(64) uit Zwaag moet van justitie 100 uur onbetaald werken en tevens een boete van 2000 euro, Bram G. blijft ontkennen ook maar iets met de het transport van drugs naar Denemarken te maken te hebben.

Jan ‘Patat’ M.(66) uit Nibbixwoud moet van justitie 100 uur werken en 3000 euro boete betalen omdat hij zijn loodsen waar hij normaliter zijn patatkramen in plaatste beschikbaar stelde om als opslag te dienen voor de hasj.

Als laatste kreeg Hans G.(64) uit Nibbixwoud een strafeis van 200 uur onbetaald werken en een boete van 3000 euro te horen, beide voorwaarlijk.