In het Pinksterweekend herleefd 725 jaar geschiedenis in Medemblik

Medemblik 725 jaar Florisstad!

medemblik 725Medembik – Alle musea en veel culturele instellingen pakken vol uit om Memorabel Medemblik te laten horen, zien, ruiken, voelen én proeven. Medemblik zal op zijn mooist zijn voor al haar gasten….Voor de 19de keer zal er de bekende Florisdag zijn op eerste Pinksterdag, maar vanwege de verjaardag van Medemblik als stad, zijn er ook op tweede Pinksterdag en Pinksterzaterdag volop activiteiten.

Er kunnen zwaarden worden gemaakt, Middeleeuws eten worden geproefd, gezocht worden naar de schatten van Floris V, maar ook naar meer hedendaagse kunst. Ook kan er veel geproefd worden: van vers gerookte paling, pannenkoek, gevulde koek en Medemblikker bier tot Middeleeuwse Mede, honingwijn. Voor vervoer tussen alle attracties is ook gezorgd, er kan worden opgestapt op de elektrische bus, maar ook op een historische variant of op de paardentram. Bij een bezoek aan een museum is dat zelfs helemaal gratis. Kom dus naar Medemblik in het Pinksterweekend en kom historie proeven. Het kan bij maar liefst 12 attracties! Memorabel…

Maak de tijdreis helemaal!

U kunt beginnen bij het Stoommachinemuseum, waar ruim voldoende parkeergelegenheid is en de attractie die al een uurtje eerder open is om de ketel goed op te stoken. Vanaf tien uur kunne er zwaarden bij de smid gemaakt worden. Daarmee gaat u natuurlijk naar het kasteel Radboud. Er is daar een heel middeleeuws kampement, met de zeden en gebruiken uit die periode. Schrijven met een veer en eten van open vuur.

Nog even verder is bij ‘Zo was ‘t’ te zien hoe het al eeuwenlang in Westfriesland gaat: de schuit, de tuinders, het wassen en het ‘rooien’… en het paling roken. Voorbij de brug in het centrum vindt u de enthousiaste historicus Peter Swart die alles weet over de Waag. Misschien weet hij ook of er ooit een heks is gewogen en te licht bevonden.

Voor de religieus onderdrukten was er dan weer de Doopsgezinde Vermaning, misschien wel het best bewaarde geheim van Medemblik. Zij hebben een expositie van Gerard Benedick en Gerdy Vermeulen, twee hedendaagse nieuwe Medemblikkers die realistische schilderen presenteren.

Door de steeg komt u weer in de Nieuwstraat war het lekkerste en leukste kindermuseum van Nederland staat. In het Bakkerijmuseum kunt u schatzoeken naar Floris en worden er ook Floriskoeken gemaakt. Bij het vlakbij gelegen Stadhuis presenteert de Oudheidkundige vereniging veel schatten die opgedoken en opgegraven zijn.

Medemblik is niet alleen 725 jaar stad, daarvoor bestond het ook al honderden jaren… Naast het Stadhuis vindt u het station van de Stoomtram. Hier komen nog vrijwel dagelijks de stoomtreinen aan die vroeger mensen en goederen naar Hoorn brachten. Bello zelf startte daar precies 100 jaar geleden mee.

Schuin tegenover het station is na het kasteel het tweede middeleeuwse monument in Medemblik; de Bonifaciuskerk. De naam verraad de middeleeuwse oorsprong al, binnen is het indrukwekkende Backerorgel te bewonderen en kunt u letterlijk over de graven van al die oud-Medemblikkers en 1 Schot lopen. Die ene Schot was dan weer bijna koninklijk geweest…

medemblik 725.png

Medemblik blijft Memorabel! U kunt langs het Weeshuis naar de andere grote kerk van Medemblik de Martinuskerk. Daar wordt het Rijke Roomse leven tentoongesteld, dus met veel pracht en praal. Als u van al de eeuwenoude Glitter heeft genoten kunt u in alle eenvoud bij de Molen, met het net verworven Poorthuis rustig even uitwaaien. Desgewenst met een pannenkoek en een Medemblikker biertje.

U kunt hierna het rondje met de elektrische bus, de paardentram of de historische bus rond maken door even buiten Medemblik te gaan. Dan komt u bij de Bijenstal waar de Middeleeuwse Mede, Honingwijn, centraal zal staan. En waar de grote Stoomtram er langs het perron en station Opperdoes rijdt, is er op schaal een heel mooi overzicht van de stoomtrein door Westfries landschap te bewonderen. Dat staat wel zo stevig na een glaasje Mede…

Om het rondje Medemblik af te maken kunt u zich met de bussen of de paardentram weer naar het Stoommachinemuseum vervoeren.

Bij een bezoek aan een van de musea is dat ook nog eens (de hele dag) gratis. De musea geven ook nog eens korting op elkaar, dus als u een kaartje heeft gekocht krijgt u 20% korting bij alle anderen! U kunt dus rustig een hele dag Medemblik doen…. Of een heel Pinksterweekend!

tijden