Medemblik Actueel.

Algemeen

100 tot 500 slachtoffers bij dijkdoorbraak Westfriesland

© Trouw. Bron: PBL.NL / KLIJN ET AL. 2013
© Trouw. Bron: PBL.NL / KLIJN ET AL. 2013

Medemblik – De onderzoeksjournalisten van de Trouw hebben een onderzoek ingesteld naar de kwaliteit van onze dijken. Ook de dijken rondom Westfriesland zijn hierin meegenomen. Vanaf Hoorn tot aan Medemblik zijn de dijken bekeken en onderzocht. Onderzoeksbureau PBL kwam vandaag met haar conclussie naar buiten en wat blijkt, mocht een dijk doorbreken dan zullen 100 tot 500 inwoners van Westfriesland de dood vinden. 

Het Planbureau komt in het rapport ‘Kleine Kansen, Grote Gevolgen’ dat vandaag uitkomt, tot de conclusie dat er in Nederland goede kansen liggen om bij een overstroming het aantal slachtoffers fors te beperken. Op een aantal trajecten moeten de dijken worden verstevigd. Het PBL heeft het niet over verhogingen, maar versterkingen door onder andere verbreding, waardoor de kans op ‘piping’ (waarbij het water onder de dijk doorsijpelt) afneemt. De robuuste dijk biedt zo meer tijd voor een evacuatie.

Geel

De dijk tussen Hoorn en Enkhuizen (Markermeer), en Enkhuizen en Medemblik krijgen een gele kleur aangemeten. De dijken verkeren in goede staat maar nog niet in die staat waaraan ze zouden moeten voldoen.

Reageren via facebook