Aantal alcoholvergiftigingen bij jongeren neemt weer toe

Medemblik – Het aantal jongeren dat in 2013 met een alcoholvergiftiging in een ziekenhuis belandde is met 713 gestagneerd. Dat blijkt uit data van de Nederlandse kinderartsen. In 2012 nam het aantal kinderen met een alcoholvergiftiging voor het eerst sinds 2007 juist af. Deze afname zet zich blijkbaar niet door in 2013.

Kosten comazuipen verhalen op oudersNico van der Lely, kinderarts in het Reinier de Graaf en oprichter van de eerste alcoholpolikliniek voor jongeren, is niet verbaasd: “Natuurlijk had ik gehoopt dat de daling zou doorzetten. Maar met de verhoging van de leeftijdsgrens in het vooruitzicht hebben jongeren in de leeftijd van 16-18 jaar in het laatste kwartaal nog even een spurt getrokken onder het mom van ‘nu mag het nog’.” Toch verwacht de kinderarts in 2014 nog geen grote kanteling. Van der Lely: “Een wetswijziging alleen is niet genoeg. De sociale norm moet veranderen. Het kwartje is bij veel ouders en opvoeders nog steeds niet gevallen. Gemeenten, handhavers en opvoeders moeten wat de kinderarts betreft de handen ineen slaan. ” In regio’s waar actief wordt samengewerkt zie je dat dit echt effect heeft.”

Het rapport laat verder zien dat de gemiddelde leeftijd van de opgenomen jongeren in 2013 15,5 jaar bedraagt. Het gaat om nagenoeg evenveel meisjes (47%) als jongens (53%) die met betrekking tot een aantal demografische (opleiding, thuissituatie e.a. niet afwijken van de gemiddelde Nederlandse jongeren. Het gaat in hoofdzaak om autochtone jongeren (83%). Het volledige rapport leest u  hier .

Speciaal voor opvoeders schreef Van der Lely, samen met kinderpsycholoog Mireille de Visser en co-auteur Joke Ligterink het boek ‘De alcoholvrije puber’. Dit boek staat vol adviezen waar ouders echt iets aan hebben, zoals een modelcontract voor ouder en kind, voorbeelden van een eenmalig goed gesprek en een groot aantal suggesties voor positieve en gezonde uitdagingen waar een kind gelukkiger van wordt.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.