12.2 C
Medemblik
25 februari 2021 14:19
Medemblik Actueel.

Bijen in het Streekbos Paviljoen

Bovenkarspel – Honing en pollen, een bron van vitaminen en mineralen. Wie meer wil weten over bijen, imkeren en honing kan zondag 1 juni terecht bij IVN in de Incoteczaal van het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel. Deze gratis activiteit is geschikt voor gezinnen met kinderen en begint om 14.00 uur.

Foto:Theun de Jong
Foto:Theun de Jong

Imkers
Op zondag 1 juni komt Baldi Dekker naar IVN in het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel. Hij vertelt over koninginnen, darren, stuifmeel en honing. Hij neemt een demonstratiekast met bijen mee en allerlei imkermateriaal. De bijenkap en pijp is een veilige manier om ze van dichtbij te bekijken. Hoe kan je bijenvolken gezond houden, de verschillende soorten bijenvolken, het broed proces, en de totstandkoming van honing en stuifmeelpollen worden uit de doeken gedaan.

Veelbelovend
Het gaat minder goed met de bijen, ze worden bedreigd door o.a. parasieten en sterven door landbouwgif, dat voor andere insecten is bedoeld. Maar voorjaar 2014 is hoopvol door een overvloed aan stuifmeel en er zullen dus meer nieuwe volken worden gevormd. Door het mooie, warme weer hadden de bijen hun onmisbare werk in de fruitbestuiving eind april al achter de rug. Pruimen, appels en perenbloesems waren bevrucht. Vorig jaar was dit wel anders. Na een lange winter gingen de bijenkasten pas begin mei de boomgaarden in.

Details

Reageren via facebook