17.1 C
Medemblik
22 mei 2020 05:07
Medemblik Actueel.

NVWA waarschuwt voor ontploffende camping-gasstellen

Medemblik – Kampeerders die op vakantie zelf willen koken kunnen beter niet gebruikmaken van eenpits gastoestellen die worden verkocht in een koffertje. Deze zogeheten koffergastoestellen kunnen ontploffen, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag.

camping gasstelDe ‘portable gas stoves’ worden vooral gebruikt door kampeerders, maar ook door steengrillrestaurants. De NVWA onderzocht 27 modellen, wat neerkomt op ongeveer tachtig procent van alle in Nederland verkochte koffergastoestellen. Geen enkele bleek veilig te zijn omdat bij gebruik de gasbus kan ontploffen.

In de kooktoestellen zit een gasbusje in de vorm van een spuitbus. Uit tests van de NVWA blijkt dat deze busjes tijdens het koken een temperatuur van boven de 70 graden kunnen bereiken. Door de ‘compacte constructie’ kan de warmte niet weg en ontstaat er volgens de waakhond ‘een reëel gevaar voor gaslekkage en explosie’.

De geteste modellen zijn representatief voor alle koffergastoestellen op de Nederlandse markt. Omdat niet alle toestellen getest zijn, zou het kunnen dat sommige wel veilig zijn. Producenten en leveranciers moeten nu aantonen of hun gastoestel veilig is. Onveilige producten moeten van de markt gehaald worden.

Zolang geen enkele fabrikant de veiligheid kan garanderen, raadt de NVWA mensen af te koken op koffergastoestellen.

Reageren via facebook