14.1 C
Medemblik
23 mei 2020 23:54
Medemblik Actueel.

Echtpaar Spijker-Klopper over geluk in alle eenvoud

twiskTwisk – ‘Ik ben geen feestnummer hoor’, zegt Roel Spijker (81) uit Twisk, maar ons gesprek is doorspekt met humor. Het is een man van eenvoud en zo ziet hij ook het huwelijk. ‘We zijn graag thuis en hebben zat aan elkaar’, zo verklaar hij het geluk dat hij na 60 jaar nog steeds ervaart met zijn Trien. Ze vormen een tevreden stel.

Tekst:Mieke Koomen / Foto: Richard de Beer

Ze kwamen elkaar tegen op de Nieuwstraat in Medemblik. Bij de IJssalon, waar nu bakkerij Raat is gevestigd, raakten ze aan de praat. Van het een kwam het ander.
Trien (80) kwam uit Opperdoes, Roel uit Twisk. Ze trouwden in Opperdoes en gingen wonen in Twisk. Eerlijk verdeeld.
Het huwelijk werd voltrokken in het gemeentehuis van Opperdoes. Daar tegenover, in café Tante Miep was het vervolgens groot feest.

Serenade door de fanfare
Roel en Trien kregen 3 dochters en hebben 6 kleinkinderen. Met hen, andere familie, vrienden en kennissen vierden ze het huwelijksjubileum op zondag 18 mei. ‘In de middag hoor’, zegt Roel ‘dan kon iedereen maandag weer fris te werk.’ Het middagfeest werd gevierd in de Torenschouw in Opperdoes waar ze verrast werden door een serenade van Fanfarecorps West-Frisia. ‘Twee van onze dochters spelen bij de fanfare en hadden dit voor ons geregeld.’

Regelmaat en rust
Nog altijd wonen ze in hetzelfde huis als 60 jaar geleden. Ze verkeren beide in goede gezondheid. ‘Och de een heb ’n pilletje en de aar een poedertje. Zo houden we elkaar in leven’, grapt Roel.
Hij fietst graag. Bijna elke ochtend doet hij een vast rondje van 15 km. ‘Maar met slecht weer blijf ik lekker bij moeder liggen hoor.’
Nog altijd slapen ze samen. Het is belangrijk dicht bij elkaar te blijven. Dat benadrukt Roel nog eens als ik hem vraag naar het geheim van een lang en goed huwelijk. ‘Regelmaat en rust! Wij zijn niet zo uithuizig. Iedereen heeft het altijd maar druk met vergaderen en feessies en van alles. Wij zijn graag thuis. Mijn vrouw mag graag handwerken. Zij is dan zoet met haar hobby, ik ben zoet in de schuur of voor de tv. Dan doen we beide ons eigen ding en zijn we toch samen.
We houden van regelmaat. Om 12 uur eten we warm, om 18 uur eten we brood. Dan moet ik wel binnen zijn hoor. Als ik 10 minuten later kom, vind ik de hond in de pot’, lacht Roel.

Hoog bezoek
De dag voor het interview hadden ze burgemeester Streng op visite.
‘Hij woont hier vlakbij, kwam op de fiets en had een mooi ruikertje mee. We hebben mooi zitten praten. Ja, hij kwam wel een paar dagen te laat, maar als je toch in de feeststemming bent, gaan we daar gewoon wat langer mee door hoor’, vertelt Roel over het bezoek.

Eenvoudig
De heer Spijker blijft het woord doen. Zo nu en dan roept zijn vrouw iets op de achtergrond. Hij grinnikt. ’Zo gaat dat altijd bij ons. We zijn graag samen, hebben zat aan elkander.’ Terwijl hij luistert naar zijn eigen woorden concludeert hij hardop: ‘Wat klinkt dat eenvoudig he? Het is ook eenvoudig.’

We maken het niet moeilijker dan het is. Roel en Trien Spijker-Klopper zijn tevreden. Het is geluk in alle eenvoud. Mooi.

Wij feliciteren het jubilerende echtpaar en wensen hen nog vele tevreden jaren toe!

Reageren via facebook