23.5 C
Medemblik
12 augustus 2020 05:31
Medemblik Actueel.

Wereld Vismigratiedag. Meer vis in het IJsselmeer, sloten en rivieren

Eerste Wereld Vismigratiedag: aandacht voor open rivieren en vrije vismigratie

gemaal_kadoelen_505pOp 24 mei 2014 vindt de eerste Wereld Vismigratiedag plaats. Dit evenement vraagt aandacht voor het belang van open rivieren en vrije vismigratieroutes. Het doel hiervan is om een gezonde ecologie en visstand te bereiken. Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland besteden op verschillende wijzen aandacht aan het belang van vismigratie. Samen met andere partijen kijken ze naar oplossingen om de barrières in hun beheergebied voor vissen terug te dringen. Op deze unieke dag zijn er verschillende evenementen te bezoeken.

Internationaal en nationaal

Op één dag wordt op méér dan 250 locaties wereldwijd evenementen georganiseerd. Hiermee is Wereld Vismigratiedag één van de grootste wereldwijde waterevenementen ooit. In Nederland vinden verspreid over het land 19 activiteiten plaats. Zie voor meer informatie: http://www.worldfishmigrationday.com/.

Nederlandse aftrap in Amsterdam

De Nederlandse aftrap van deze eerste Wereld Vismigratie dag vindt van 10.00-11.30 uur plaats bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken opent het evenement. Amsterdam staat die dag in directe verbinding met de deelnemers over de wereld. Gedurende de ochtend zijn de voortgang en resultaten wereldwijd te volgen. Aansluitend start de boottocht ‘Noordzeekanaal, een snelweg voor trekvissen’ waarmee de Willem I sluis en gemaal Kadoelen in Amsterdam-Noord bezocht worden.

Noordzeekanaal, een snelweg voor trekvissen

Op 24 mei is de officiële opening van de Willem I sluis en gemaal Kadoelen. Het gemaal en de sluis vormen knelpunten voor vissen die vanuit de boezem naar het Noordzeekanaal willen zwemmen. Bij het gemaal en de sluis is nu de weg voor vissen vrij gemaakt.

Willem I sluis

De Willem I sluis is gelegen recht tegenover het Centraal Station van Amsterdam, aan de IJoever. De afgelopen jaren heeft de provincie Noord-Holland de kleine kolk van de sluis gerestaureerd en het sluiswachterhuis geheel vernieuwd. De openingshandeling wordt om 12.45 uur verricht door Joke Geldhof, gedeputeerde Water van de provincie Noord-Holland.

Gemaal Kadoelen

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft bij het gemaal een vispassage aangelegd. Vissen kunnen via een ondergrondse buis langs het gemaal zwemmen. Op de vismigratiedag vinden er van 13.00 tot 16.00 uur verschillende feestelijke activiteiten plaats voor kinderen van alle leeftijden. Zo kunnen kinderen samen met de plaatselijke scouting vissen bouwen en versieren, maar bijvoorbeeld ook knutselen, kleuren en geschminkt worden. Het oude historische gemaal, dat gerenoveerd wordt, is gedurende de dag geopend. Om 13.45 uur opent bestuurder van het hoogheemraadschap Rob Veenman de vispassage. Iedereen is van harte welkom.

Samenwerking ecologische Verbindingszone Noordzeekanaal en ommelanden

Vissen trekken zich niets aan van beheergrenzen; ze willen gewoon zwemmen. Dat hebben de beheerders rondom het Noordzeekanaal goed begrepen en daarom werken acht partijen samen om waar mogelijk hindernissen weg te nemen en het leefgebied te optimaliseren. Voor de visie en uitvoering heeft de samenwerking inmiddels een nationale prijs in de wacht gesleept: ‘De Gouden Modderkruiper’. Dit is een wisseltrofee die is toegekend door ruim honderd deskundigen op gebied van natuur en milieu.

Vismigratie

Van trekvogels is het alom bekend dat ze grote afstanden afleggen. Ook trekvissen zoals zalm, paling en steur leggen gedurende hun levenscyclus duizenden kilometers af en migreren tussen zoet en zout water. Veel trekvissen worden nu met uitsterven bedreigd omdat het grote aantal stuwen, dammen, gemalen en sluizen, gebouwd voor waterbeheer, waterkracht en drainage, barrières vormen waar ze niet doorheen kunnen zwemmen.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?