13.5 C
Medemblik
21 september 2020 00:52
Medemblik Actueel.

Oude leverancier supermarktketen Deen blijft de gemoederen bezig houden

Hoorn – Consumentenorganisatie Foodwatch stapt naar de rechter om openheid te eisen rondom het vleesschandaal bij slachthuis Van Hattem Vlees in Dodewaard. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weigert tot nu toe te zeggen waar het vlees waarmee gesjoemeld is terecht is gekomen. Van Hattem Vlees leverde ook producten aan Deen Supermarkten.

Foodwatch probeerde eerder via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) om de informatie te achterhalen, maar dat lukte niet. De NVWA stelde dat niet te kunnen achterhalen, maar volgens de consumentenclub klopt dat niet. Meerdere afnemers zouden zich bij de NVWA hebben gemeld. De vleesverwerker raakte begin dit jaar in opspraak omdat het paardenvlees zou hebben verwerkt in andere vleesproducten. Ook zouden er ongekeurde dieren zijn geslacht.

Het bedrijf moest daarop al het vlees dat de afgelopen twee jaar is geproduceerd terughalen. Het ging om 28 miljoen kilo, waarvan overigens een aanzienlijk deel al was geconsumeerd. Het vlees werd teruggeroepen tot aan de supermarkten en restaurants, maar consumenten die het vlees hebben gekocht werden nooit verzocht om producten terug te brengen naar de supermarkt.

Ook wordt consumenten niet verteld om welke producten het gaat. Foodwatch hekelt het feit dat consumenten bewust in het ongewisse worden gelaten. “Het systeem zit nu zo in elkaar dat consumenten bij voedselfraude niet worden ingelicht. Zelfs niet wanneer de veiligheid in het geding is. Dat moet veranderen”, zegt campagneleider Meike Rijksen in een verklaring. “Het moet in wetgeving worden vastgelegd dat consumenten tijdens fraudezaken volledige toegang moeten hebben tot alle beschikbare informatie.”

De zaak wordt dinsdag behandeld door de voorzieningenrechter in Amsterdam.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?