Examens 2014 van start, het zijn de strengste ooit

Medemblik – Voor ruim 198 duizend middelbare scholieren breken de belangrijkste dagen uit hun schoolcarrière aan. Maandag beginnen de eerste leerlingen aan hun eindexamen. Havisten starten ’s ochtends met kunst en hebben ’s middags management & organisatie. Vwo’ers trappen af met het examen Nederlands. Een deel van de vmbo-leerlingen begint met de beroepsgerichte vakken voertuigentechniek en transport & logistiek.

examensEen jaar na de grote examenfraude op het Rotterdamse Ibn Ghaldoun zijn in de voorbereiding extra maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Zo werden de examens later naar de scholen verstuurd en zijn ze beter verpakt. Daardoor is het nu vrijwel onmogelijk om examens ongezien te openen en te sluiten.

Examenrovers
De zaak wierp vorig jaar een schaduw over de examenperiode. Leerlingen van het Ibn Ghaldoun hadden vooraf in totaal 27 examens gestolen, kopieën gemaakt en alles teruggelegd. Het ging om de grootste examenfraude ooit. De betrokkenen werden veroordeeld tot celstraffen tot een maand en werkstraffen tot 170 uur.

Vorig jaar werden de examens, net als in 2012, iets beter gemaakt dan in voorgaande jaren. Het gemiddelde cijfer ging op de havo met 0,17 punt omhoog, op het vwo met 0,19 punt. Op het vmbo bleef het cijfer ongeveer gelijk. In de jaren voor 2012 was juist sprake van een trend van steeds slechtere cijfers.

Strenger
Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) schreef de betere prestaties toe aan de strengere exameneisen die sinds 2012 van kracht zijn. Leerlingen moeten sindsdien gemiddeld een voldoende halen voor alle vakken van het centraal examen. Bovendien mag voor maar een van de vakken Nederlands, Engels en wiskunde een 5 worden gehaald.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) staat voor het 27e jaar klaar om klachten van scholieren in behandeling te nemen. Vorig jaar kwamen zo’n 147 duizend klachten binnen bij de klachtenlijn, zo’n 27 duizend meer dan een jaar eerder.

De examens voor havo- en vwo-leerlingen duren tot 27 mei. Vmbo’ers zijn al op 23 mei klaar. De uitslagen worden bekend op 11 en 12 juni.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.