Medemblik Actueel.

Exposities Musea

Goed gevonden – De collectie van Martien Weel in Kasteel Radboud

Een historie van archeologen en ‘amateurs’

Collage_07_2618Medemblik – InKasteel Radboud te Medemblik is tot en met 14 september een speciale tentoonstelling georganiseerd –Goed gevonden genaamd- rond de bodemvondstencollectie van Martien Weel.  Makelaar, bekende Medemblikker en fervent amateurarcheoloog Martien Weel (1935-2011) legde al rond 1950 de basis voor zijn eigen collectie bodemvondsten en was vervolgens decennialang actief. Decennia waarin de (amateur)archeologie in Nederland ingrijpend veranderde. De vele vindplaatsen door grootschalig grondverzet, koerswijzigingen binnen het vakgebied, de AWN, de ontdekking van de metaaldetector, nieuwe wetgeving… 

In de periode waarin Weel gewapend met schop, laarzen en (later) detector op pad ging, veranderde niet alleen het hobbygraven zelf, maar ook de manier waarop men naar deze liefhebberij keek. Al die ontwikkelingen worden in de tentoonstelling belicht. Goed gevonden is een kleine geschiedenis van (amateur)archeologie in Nederland, maar vertelt bovenal het levensverhaal van een gelukkige graver. Ook bovengronds: álle vondsten werden met zorg gedetermineerd en gearchiveerd. De mooiste en meest bijzondere worden nu onthuld. Van munten, insignes en riembeslag tot steengoed, aardewerk, tegels en glas. 

Treed in Weels voetsporen en volg hem tijdens zijn zoektochten in onder meer Medemblik, Hoorn en Amsterdam. Hoe ging hij te werk? Waar werd gegraven? Welke schatvondsten kwamen elders in Nederland uit de bodem? 

Rondom de tentoonstelling zijn verschillende extra activiteiten, zoals een kinderspeurtocht, een Verzamelbeurs (15 juni) en een Archeologiedag (16 augustus) m.m.v. het Allard Pierson Museum. 

Aanleiding voor deze tentoonstelling was de uitgave van het boek “Goed gevonden”door uitgeverij Poldervondsten. Marleen Weel vertelt het levensverhaal van haar vader. Verschillende (amateur)archeologen en andere verzamelaars onderzoeken de vondsten én het graven en vinden door de jaren heen. 

Het boek is eveneens te koop in de museumwinkel van kasteel Radboud, of te bestellen via www.vindmagazine.nl. 

Het levensverhaal van een graver Een kleine geschiedenis van (amateur)archeologie, 272 pagina’s . Rijk geïllustreerd . Veel historisch beeldmateriaal . € 34,95

Tekst Marleen Weel   Fotografie Walter Lensink

Tekstbijdragen o.a. Sebastiaan Ostkamp, Kees van der Pols, Wil Snip, Cas Wichers jr., Annemarieke Willemsen

272 pagina’s, € 34,95

ISBN 978-90-817063-4-6 

28 april t/m 14 september.  Goed gevonden – De tentoonstelling

Reageren via facebook