8 C
Medemblik
25 februari 2021 09:16
Medemblik Actueel.

Oudere fietsers vaker betrokken bij ongelukken

Medemblik – Het aantal ouderen die gewond in het ziekenhuis belanden na een fietsongeluk stijgt sterk. Tussen 2008 en 2012 steeg het aantal gewonden met meer dan de helft. Dat concludeert kennisinstituut VeiligheidNL na onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur. Gemeenten zouden daarom meer aandacht moeten hebben voor verbetering en onderhoud van fietspaden.

In 2012 belandden in totaal 33 duizend 65-plussers op de eerste hulp van een ziekenhuis na een zogenoemd ‘verplaatsingsongeval’. Ruim 86 procent raakte gewond bij het fietsen of lopen. Het aantal fietsgewonden steeg in de afgelopen jaren het sterkst met 54 procent. Die stijging is onder meer te wijten aan de vergrijzing en de toename van het aantal afgelegde fietskilometers.

Als belangrijkste oorzaak van de ongevallen noemen de ouderen de toestand van stoep, fietspad of straat. Bij de voetgangers wordt dit zelfs door meer dan de helft genoemd. Daarnaast speelt gladheid door weersomstandigheden vaak een rol. Na het ongeval is een vijfde van de oudere slachtoffers angstiger geworden voor deelname aan het verkeer. Van de oudere fietsers geeft achttien procent aan dat zij na een fietsongeval de fiets in de schuur laten staan.

Reageren via facebook