Medemblik Actueel.

Algemeen

Lekkere streekproducten – Opperdoezer Ronde en Skofitg lekker ois

Westfriesland – Op nog geen 25 kilometer van Amsterdam ligt de Westfriese Omringdijk, een wonder van menselijke hand. Dit 126 kilometer lange lint is een schitterend podium voor culinaire streekproducten, sport, cultuur en recreatie.

Opperdoezer Ronde

Opperdoezer Ronde
Opperdoezer Ronde

Alleen aardappels die binnen een straal van 1 km om de kerk van het Westfriese plaatsje Opperdoes worden geteeld mogen Opperdoezer Ronde heten. Het zijn dan ook niet zo maar piepers, maar aardappels met een BOB-status, een Beschermde Oorsprong Benaming. Een rond klein aardappeltje dat veel veel vitamines en hoogwaardige eiwitten bevat, met een dunne schil en een vrij gele kleur, geschikt voor koken en bakken. Topkoks zijn lyrisch over de bijzondere smaak. Ze worden bovendien liefdevol geteeld: overwegend met de hand gepoot en met de hand gerooid. Ongeveer 4 miljoen kilo per jaar telt de totale oogst. Vanwege die beschermde status kan dat volume ook niet groter worden.

De tip van de meester: niet schillen, wel schrobben. 15 tot 20 minuten koken en dan wegprikken met een flinke klont echte boter. Je weet niet wat je proeft.

skoftig lekker oid

Skofitg lekker ois
Skofitg lekker ois

skoftig lekker oid

De Noord Hollanders riepen het in 2008 uit tot het lekkerste streekgerecht van de provincie. Schapenijs van de Schapenstreek uit Lutjebroek.  Door zijn samenstelling is de melk geschikt voor het bereiden van ijs zonder toevoeging van room of melkpoeder. De schapen lopen rond in het natuurgebied de Weelen van Staatsbosbeheer. Zo ontstaat een puur ijs met een lichte vanille smaak. Het ijs wordt op de boerderij gemaakt van de eigen biologische schapenmelk, de smaakjes zijn niet biologisch, maar wel zonder kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen.

Zin gekregen om eens te proeven, kom dan op vrijdag of zaterdag naar de boerderij, maar bij mooi weer is er ook op andere dagen ijs te koop. Gaat u varen dan is er ook de mogelijkheid om aan te leggen en even naar het winkeltje te lopen bij De Gouw 57 A in Lutjebroek.

Reageren via facebook