Medemblik Actueel.

Algemeen

Bootje varen blijft leuk, maar hou het leuk en veilig

Medemblik – Een stel dat een rondje vaart. Een groep vrienden dat lol maakt. Het gezin dat een bootje huurt om wat leuks te doen. Er zijn veel mensen op het water. Samen kunnen we ervoor zorgen dat varen voor iedereen leuk én veilig blijft.

Bootje varen blijft leukOm het varen voor iedereen leuk én veilig te houden, controleren politie en vrijwilligers in de zomer extra op drankgebruik, de maximumsnelheid en het vaarbewijs. Het genieten van het water gaat namelijk vaak samen met het genieten van een biertje en een boot vaart al gauw harder dan de toegestane 6 km per uur. En misschien is het onduidelijk wanneer je nou een vaarbewijs nodig hebt?

Natuurlijk wil niemand een ongeluk veroorzaken. En niemand wil persé dat oevers stuk gaan door een golfslag (veroorzaakt door hard varen) of dat watervogels worden verjaagd. En omwonenden tot last zijn met lawaai, is niet het doel van een vaartocht. Daarom is het goed om de wettelijke regels te kennen:

  • In de bebouwde kom en de polder is de maximumsnelheid op het water 6 km per uur.
  • Van een bootje dat maximaal 13 km per uur kan, moet de bestuurder minimaal 12 jaar zijn.
  • Als een bootje 20 km per uur of sneller kan varen, dan is er een vaarbewijs nodig.
  • Een boot die sneller dan 20 km kan varen, moet aan diverse eisen voldoen: geluiddempende voorzieningen, een dodemansknop, blusapparatuur en zwemvesten aan boord.
  • Het alcoholgehalte in uw bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille.

U riskeert een bekeuring, net als op de weg, als u zich hier niet aan houdt.

Reageren via facebook