De ware gedachten achter Pasen

Foto: Tetty Pols-Visser

Medemblik – De paashaas, eieren, paasvuren en het verbod daarop, een extra vrije dag, mooi weer en lekker barbecueën. Deze steekwoorden schieten bij 75 procent van de mensen als eerste in gedachten wanneer hen gevraagd wordt naar de betekenis van Pasen. 

Tekst: Daniël Kooistra   

De paashaas, eieren, paasvuren en het verbod daarop, een extra vrije dag, mooi weer en lekker barbecueën. Deze steekwoorden schieten bij 75 procent van de mensen als eerste in gedachten wanneer hen gevraagd wordt naar de betekenis van Pasen.

Steeds minder mensen weten de ware oorsprong van Pasen te vertellen, las ik deze week in de krant. Iemand beweerde tegen mij op Goede Vrijdag dat dan het laatste avondmaal herdacht werd. Nu ben ik zelf ook niet super bijbelvast maar ik wist wel degelijk zeker dat op Witte Donderdag het laatste avondmaal herdacht werd en op Goede Vrijdag de kruisiging van Jezus.

Die persoon verwees mij daarop naar één of andere artiest die het lied ’Last supper on friday’ had geschreven. En een kruisiging, dat is toch negatief, dan had het toch beter slechte vrijdag kunnen heten? Dat het volgens mij Goede vrijdag heet, omdat met Jezus’ sterven alle menselijke zonden werden vergeven, liet ik maar achterwege. Hier was geen eer mee te behalen.

En nu we toch zo lekker bijbels bezig zijn, met Pasen herdenken we de wederopstanding van Jezus. Hazen en eieren staan hier in principe buiten. Het gesprek dat ik vrijdag met deze persoon voerde bevestigde het krantenartikel dat de ware paasgedachte bij velen ver te zoeken is.

Ik zal me trouwens niet heiliger voordoen dan dat ik ben, want ja, een lang weekend waarbij de maandag gewoon wordt doorbetaald is inderdaad ook wel eens lekker, vooral met dit weer. Klein nadeeltje van dit zomerse weer is in het geval van Skarsterlân dat er door de droogte dit jaar geen paasvuren mogen worden ontstoken.

Als de omstandigheden het toelaten mag dit alsnog in juni tijdens Pinksteren. En daarmee doet de gemeente, waarschijnlijk onbewust, meer recht aan de gedachte van het Christelijke Pinksterfeest: De uitstorting van de heilige geest die zich openbaarde als heilig vuur…

Gevraagd naar de betekenis van Pinksteren zal vermoedelijk 75 procent van de mensen met dit lijstje aan komen zetten: Pinkpop, een extra vrije dag, mooi weer en lekker barbecueën. En dat laatste ga ik tweede paasdag in ieder geval ook doen. Fijne paasdagen!

Bron: Marrennijs

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.