Medemblik Actueel.

Startschot Westfriese uitdaging

Foto: Amber Nan
Foto: Amber Nan

Medemblik – De afgelopen maanden is door de initiatiefnemers hard gewerkt aan de oprichting van de Westfriese Uitdaging.  Univé Hollands Noorden, Intermaris, Vrijwilligerspunt, Rabobank Hoorn-Midden Westfriesland en Rabobank Westfriesland-Oost  hebben hier met elkaar de schouders  onder gezet. Vitasys en Stichting Rentree zijn aangesloten als founder, waarmee ook zij een financiële bijdrage leveren. De zeven Westfriese gemeenten hebben hun commitment afgegeven en elf bedrijven zijn inmiddels aangehaakt in een actieve rol. Hoog tijd om de stichting officieel op te richten. 

Dat gebeurde op donderdagochtend 17 april tijdens een goed bezocht ontbijtbijeenkomst voor alle betrokkenen in het pand van Excellent Products. Onder toeziend oog van notaris Van Duin (Art Senta Notarissen) tekenden de bestuurders de oprichtingsakte. Sandra Smit-Korse, manager van de Westfriese Uitdaging, lichtte het initiatief nader toe en maakte de eerste match bekend: Vitasys verzorgt vijf digitale werkplekken voor Steunpunt Zorg voor Welzijn. 

Over de Westfriese Uitdaging

De Westfriese Uitdaging is een initiatief dat het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samenbrengt met als doel om een bijdrage te leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. In Westfriesland wil de Uitdaging maatschappelijk betrokken ondernemers en non-profit organisaties met elkaar in contact brengen om maatschappelijke ‘matches’ tot stand te brengen. De Westfriese Uitdaging bemiddelt in vraag en aanbod van Materialen (spullen), Middelen (geld) en Mens­kracht (kennis, kunde, extra handen). Het gaat om het uitwisselen van vraag en aanbod – diensten en producten – waarbij beurzen gesloten blijven en alle partijen tevreden zijn over de gesloten transacties. Organisaties kunnen betere functioneren (of voortbestaan) en bedrijven geven concreet invulling aan maatschappelijk betrokken ondernemen. 

Inmiddels is de Spullenbank opgezet om overtollig meubilair op te slaan en een tweede leven te geven bij stichtingen en verenigingen. Vanuit deze hoedanigheid zijn inmiddels al 17 maatschappelijke organisaties blij gemaakt met materialen als koffieautomaten, tafels, TV’s, bureaus en papierversnipperaars. 

Landelijk
De Uitdaging is een beproefd concept elders in het land dat voorziet in een structuur, waarbij met minimale inspanningen mooie matches tot stand komen. Bedrijven helpen organisaties, zonder dat dit teveel geld, tijd of menskracht kost. Dat zit in de unieke structuur en taakverdeling die oprichtster Gerda Geurtsen uit Arnhem bedacht. De Uitdaging levert een hecht netwerk op in Westfriesland waarin bedrijven en organisaties elkaar goed kunnen vinden en met steeds minder beschikbare subsidies toch veel voor elkaar krijgen. Voor bedrijven geldt dat zij een hechter netwerk opbouwen en een maatschappelijke bijdrage leveren. 

Reageren via facebook