Medemblik Actueel.

Paaskuikens kijken in het Streekbos

Op 2e paasdag is er een doorlopende, gratis toegankelijke, kuikenvoorstelling in het Streekbos.

Paaskuikens kijken. Foto: Toos Brink, IVN
Paaskuikens kijken. Foto: Toos Brink, IVN

Westfriesland – Op 21 april (2e Paasdag) is er van 14.00 – 16.00 uur een doorlopende kuikenvoorstelling bij het IVN West-Friesland in het Streekbos Paviljoen. Kinderboerderij SKIK uit Hoogkarspel laat pas uitgekomen kipkuikentjes en kwartels zien en twee IVN-gidsen vertellen over ‘de kip en het ei’. Zoals soorten eieren, kippen, hun gedrag, wat ze eten en hoe een ei er van binnen uit ziet. Eieren van de supermarkt en uit de natuur worden met elkaar vergeleken en de verschillen besproken. 

Gewoon een eitje?

Zeker niet! Voor iets dat zo weinig weegt, is de schaal van een ei uitzonderlijk stevig. Kipkuikens doen er wel 24 uur over om door deze barrière heen te breken met een speciale eitand. Deze eitand (zie foto) breekt later af. Sommige jonge vogels zijn hulpeloos en voor hun voedsel afhankelijk van de ouders. Kipkuikens niet, die kunnen zich binnen een paar uur zelf redden en binnen een paar weken al fladderen. 

Over IVN

IVN, het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid is een landelijke vrijwilligersorganisatie met 170 afdelingen. Zij betrekken mensen bij natuur, landschap en duurzaamheid. Zo’n 20.000 betrokken en ervaren vrijwilligers organiseren publieksactiviteiten en verzorgen binnen- en buitenactiviteiten voor scholen. Al deze activiteiten maken mensen enthousiast voor de natuur. Wanneer u meer wilt weten over IVN dan kunt u www.ivn-westfriesland.nl bezoeken. 

Kosten

Om de tentoonstelling te bezoeken hoeft u niets te betalen, een gift is voor deze vrijwilligersorganisatie uiteraard altijd welkom. 

Reageren via facebook