Medemblik Actueel.

Nieuws van Kinderboerderij ’t langoortje

Medemblik – Meteen een verdrietige start van deze maand: Op 1 april hebben we helaas afscheid moeten nemen van één van onze Vlaamse reuzen en hebben we nu nog maar een tweetal over. We gaan op zoek naar een nieuwe dame om deze 2 gezelschap te houden.

Ondanks deze verdrietige start is de lente hier ook losgebarsten. Op het moment van schrijven is het niet zulk mooi weer, maar de dames en heren hebben al heerlijk genoten van de dagen dat het zonnetje wel heerlijk warm scheen.

De bloemen en planten schieten de grond uit, de pauw showt zijn mooiste kleurpracht aan veren en misschien is het opgevallen dat er eenden en ganzen missen bij de boerderij zelf… Zij zijn namelijk druk aan het broeden want het broedseizoen is weer aangebroken!

Het broedseizoen verschilt per vogel. De meeste vogels en eenden beginnen ergens maart, april met het maken van een nestje. Ook het einde van het broedseizoen varieert. Als vuistregel wordt half februari tot half augustus genomen. Zo broedt een gans van maart tot juni, maar een zwaan meestal van maart tot mei.

Natuurlijk mag je de dieren niet storen als ze broeden! Nog meer weetjes over de broedperiode. Want hoeveel eieren legt een pauw nu eigenlijk? Dat zijn er gemiddeld 5 en de pauw blijft 28 dagen op het nest zitten tot ze uitgekomen zijn. Een gans kan wel tot 25 eieren leggen! Dat zijn er dus wel heel veel…

Wist je dat ganzenpaartjes hun hele leven bij elkaar blijven? Als het vrouwtje op het nest zit, blijft het mannetje in de buurt om haar te bewaken en als de eieren uitgekomen zijn, helpt hij druk mee in de zorg voor de ganzenpullen. Ook ganzen broeden gemiddeld 28 dagen.

Onze kippetjes zijn ook druk bezig met nestelen. Wij laten de eieren zoveel mogelijk liggen, ook al zijn ze nu nog koud! Het ontwikkelen van een kippenkuiken in het ei gaat volgens een ingenieus systeem: pas wanneer de kip genoeg eieren heeft gelegd en hierop gaat zitten, begint het kuiken zich te ontwikkelen. Zo zorgt de kip ervoor dat al haar kuikens gelijktijdig uit het ei gaan komen. Als we een los ei steeds zouden weghalen, komt de kip dus niet aan broeden toe omdat ze blijft leggen tot het er genoeg zijn…. 

Wij hebben laatst de veearts op bezoek gehad. Helaas blijkt een aantal van onze dieren veel te dik te zijn. Bij de hangbuikzwijntjes komt hierdoor zelfs hun eigen gezondheid in het geding. Wij willen iedereen dan nogmaals vriendelijk vragen om uw broodjes voor de eenden te bewaren, die eten per slot van rekening ook allemaal uit de hand! Wilt u toch graag de andere dieren voeren? Informeer dan bij onze vrijwilligers naar de voerzakjes met speciaal  voer voor o.a. de geitjes, schapen en alpaca’s.

Sinds kort hebben wij ook hele leuke kaarten voor diverse gelegenheden te koop voor €0,25 per pakje. 

Wij wensen iedereen een fijn Pasen en bij deze hopen we u als trouwe lezer een keer te zien bij onze altijd gezellige kinderboerderij. En wie weet zwemmen er dan wel jonge gansjes of kwakertjes rond…!

Reageren via facebook