13.2 C
Medemblik
23 september 2020 01:20
Medemblik Actueel.

‘Criminaliteit verschuift naar platteland’

Meer inbraken platteland
Meer inbraken platteland

Medemblik – De criminaliteit verschuift langzaam van grote steden naar kleinere dorpen. Zo is er in dorpen vaker sprake van een stijging van het aantal inbraken dan bij steden, concludeert het AD zaterdag uit misdaadcijfers over vorig jaar.

In 41 procent van de dorpen met minder dan tienduizend inwoners steeg het aantal inbraken. Bij de steden met meer dan honderdduizend inwoners is dit 29 procent. Als naar mishandeling wordt gekeken zijn de verschillen groter. Bij 36 procent van de dorpen steeg het aantal mishandelingen terwijl dit bij elf procent van de steden het geval was.

Amsterdam voert nog altijd de ranglijst van onveilige gemeenten aan, maar andere grote steden zijn veiliger geworden. In Amsterdam steeg het aantal woninginbraken met tien procent, terwijl landelijk voor het eerst in jaren sprake was van een daling. Het aantal woninginbraken nam met vijf procent af naar 87 duizend. Ook het aantal overvallen steeg in Amsterdam tegen de landelijke trend in.

De veiligste Nederlandse gemeente is het Friese Littenseradeel, met iets meer dan tienduizend inwoners. In die gemeente werden vijftien woninginbraken en twaalf bedreigingen gemeld.

In kleine plaatsen zoals Urk, Winschoten en Renswoude is het aantal inbraken meer dan verdubbeld, maar deze plaatsen staan nog altijd als veilig op de kaart. De krant concludeert dat criminelen het platteland hebben ontdekt. “De plekken waar de achterdeur niet op het slot zit, de schuurdeur openstaat en niet op elke hoek van de straat een veiligheidscamera staat.”

De verschuiving zou komen doordat het traditionele platteland steeds meer verdwijnt. Inbrekers zoeken hun werkterrein dicht bij huis en omdat dorpen naar elkaar toe groeien zijn er voor hen steeds meer plaatsen waar ze kunnen toeslaan. Zo zou de aanleg van een tramlijn tussen Den Haag en Nootdorp ervoor hebben gezorgd dat het aantal woninginbraken in Nootdorp steeg. De tramlijn werd gebruikt als vluchtroute.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?