Tentoonstelling over sluizen door de eeuwen heen

Tentoonstelling over sluizen

Medemblik – Bij het Hoogheemraadschap is er van 7 april tot en met 27 juni een tentoonstelling over sluizen door de eeuwen heen. 

Keren, schutten en spuien

Sluizen zijn onmisbaar voor waterhuishouding en de scheepvaart. Momenteel beheert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) circa veertig sluizen. In de kunstcollectie van het HHNK bevinden schilderijen en objecten over de Noord-Hollandse sluizen. In de tentoonstelling ’Keren, schutten en spuien’ is een selectie te zien, van schilderijen van Frans Mars tot een zilveren troffel. 

Vakmanschap

Ons land stond aan de wieg van de ontwikkeling van de sluisbouw. En ook nu staan kennis en vakmanschap binnen het hoogheemraadschap op hoog niveau. Nog altijd worden op de werven sluisdeuren gemaakt door het personeel van het schap. De benodigde specialistische kennis wordt van generatie op generatie overgedragen. 

Kent u het nog?

De Hondsbossche of Grote Sluis en de Wilhelminasluis in hartje Zaandam komen prominent in beeld. Foto’s getuigen van de opening van de Wilhelminasluis in 1903 door Koningin Wilhelmina. En wie weet er meer over Cees Schwartsenburg? Hij was ooit sluiswachter van de Hondsbossche sluis en is te zien op een mooi portret.
Daarnaast ook twee schilderijen van Frans Mars, Zaankanter in hart en nieren. Te zien zijn beide Zaanse sluizen voordat de situatie ter plekke drastisch wijzigde bij de bouw van het Zaangemaal in 1966. Daarbij verdween destijds het karakteristieke havenkantoor. Thans ondergaat dit stukje Zaandam opnieuw een ingrijpende vernieuwing: de Wilhelminasluis, sinds 2010 in eigendom van de Provincie Noord-Holland, wordt vergroot. 

Troffel

Een zilveren troffel herinnert aan de eerste steen van de bouw van de Hornsluis te Lutje Schardam. Deze spuisluis in de zeedijk was in 1735 aan vervanging toe. De 10-jarige Jacob Alewijn, zoon van de toenmalige dijkgraaf van polder de Beemster, legde de eerste steen. Dit blijkt uit de ingegraveerde tekst. Eveneens te zien op deze tentoonstelling zijn de prachtige technische tekeningen van deze Hornsluis, in het 18de-eeuwse boek Theatrum Machinarum. 

Waar en wanneer?

U kunt de tentoonstelling bezoeken van 7 april tot en met 27 juni 2014 tijdens kantooruren. De tentoonstelling is in de centrale hal van het kantoor van het Hoogheemraadschap, Bevelandseweg 1, 1703 AZ in Heerhugowaard. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.