Vier Noorder Koggen: Laat de buien maar komen

Laat de buien maar komen

Medemblik – In de polder Vier Noorder Koggen is de afgelopen jaren gewerkt aan het verminderen van de kans op wateroverlast. Dankzij een groot aantal maatregelen is het watersysteem nu klaar voor de toekomst. In tijden van een extreme hoeveelheid neerslag houdt de polder droge voeten.

In totaal zijn 15 waterbergingen aangelegd, zoals Twisk, de grootste berging in het gebied waar ruimte is voor maar liefst 90 miljoen liter water. Mocht het hevig regenen, dan vangen de bergingen tijdelijk het overvloedige water op. Ook zijn sloten verbreed, stuwen geautomatiseerd en is het gemaal Vier Noorder Koggen vergroot. Daarnaast hebben de maatregelen in het kader van de ruilverkaveling De Gouw bijgedragen aan een robuust watersysteem.

Natuur en recreatie

De waterbergingen vormen een mooi gebied voor natuur en recreatie. Langs slingerende wandel- en fietspaden zijn soms zeldzame vogelsoorten te ontdekken. Enkele water-bergingen zijn ingericht als droog grasland zodat agrariërs minder overlast ervaren van ganzen.

Vier Noorder Koggen van Boven

De film ‘Vier Noorder Koggen van Boven’ geeft een uniek zicht op enkele waterbergingen langs de West-Friese Omringdijk. De film is de hele zomer te zien in het stoommachine-museum in Medemblik.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.