13.4 C
Medemblik
28 mei 2020 01:46
Medemblik Actueel.

Inspiratiedag Water Noord-Holland

Inspiratiedag Water
Inspiratiedag Water

Westfriesland – Op 12 april organiseert IVN DKV een netwerkdag rondom het thema Water. IVN heeft dit jaar Water als thema gekozen om mensen bewust te maken van het belang van schoon water. Tijdens deze netwerkdag besteden we brede aandacht aan het onderwerp waterkwaliteit en het zuinig omspringen met water. En dan niet alleen zuinig zijn wat betreft het verbruik, maar ook zuinig zijn op wat er groeit, bloeit en leeft in en om het water.

Deelname aan de Inspiratiedag Water is de ideale voorbereiding op het landelijke ‘Slootjes­ weekend’ op 21 en 22 juni. Kies op welke manier jij je publiek bij waterkwaliteit wilt betrekken.
Zijn vissen voor jou ambassadeurs van de waterkwaliteit? Neem je de mensen mee naar de wondere wereld van de waterplanten? Hengel jij het liefst met je groep in een slootje om waterdiertjes op te sporen? Of ben je gewoon heel erg nieuwsgierig welke succesvolle activiteiten andere afdelingen in, op en met water organiseren?

Kom dan 12 april naar IVN West­-Friesland, het Streekbos Paviljoen. Een prachtige locatie, direct aan het water gelegen. Als we geluk hebben met het weer kunnen we ook werkelijk het water op en de theorie in praktijk brengen.

Wil jij erbij zijn? Meld je aan via deze link.

PROGRAMMA

09.30 – 10.00 Inloop
10.00 – 11.00
• Opening door dagvoorzitter Astrid Bijster (IVN West-Friesland)
• Van Blauwe planeet tot waterkwaliteit door Marijke Zoetelief (IVN Vecht en Plassen). Zonder water geen leven. Marijke schetst op een verhelderende wijze het belang van zoet water en het zoetwater leven.
• De Kaderrichtlijn Water geeft het Hoogheemraadschap Hollands Noorder kwartier (HHNK) grote verant- woordelijkheden in de uitvoering en voor lichting daarover. Hans van Os (IVN Noord-Kennemerland), professioneel verbonden aan het HHNK, licht toe hoe IVN daarbij een rol kan spelen.
11.00 – 11.15 Pauze
11.15 – 12.45
Ruud Dijkstra (projectleider Omegam Water) en Astrid Bijster (IVN West-Friesland) gaan in op het gebruik van verschillende waterplanten als indicator voor de waterkwaliteit. Voor recreatie en natuurbeleving is het belangrijk dat het water in biologisch evenwicht is. Blauwalgen kunnen giftig zijn en in de zomer voor veel overlast zorgen. Zwemwaarschuwingen, stank en massale vissterfte kunnen het gevolg zijn.
Hans van Os (IVN Noord-Kennemerland) geeft met dia’s tips met welk materiaal je het beste zoet watervissen en waterdiertjes kunt vangen.
12.45 – 14.15 Actieve lunch
Verbaas je tijdens de lunchpauze op het ‘marktplein’ over de waterproefjes, bouw mee aan de ‘slootjesexcursie inspiratie- wand’ en ontdek tijdens een mini-excursie van 25 minuten de omgeving van het Streekbos vanaf het water!
14.15 – 16.00 Workshop Waterdiertjes (zie de toelichting)
16.00 – 16.15 Plenaire afsluiting
Hans van Os sluit de dag af met informatie over de herziene Watergidsencursus.
16.15 – 17.00 Borrel

TOELICHTING
Workshop Waterdiertjes
Een manier om de waterkwaliteit biologisch te testen, is om de aanwezigheid van soorten en aantallen waterdiertjes te onderzoeken. In deze workshop ga je onder de enthousiaste begeleiding van Marijke Zoetelief vooral veel zelf aan de slag en leer je al doende meer over deze begrippen en methoden. Iedere deelnemer mag in een bakje een monster van waterbeestjes meenemen uit zijn eigen omgeving. Tip: de waterbeestjes zitten verborgen tussen de waterplanten.

In het tweede deel van de workshop gaan we naar buiten en op verschillende plekken waterbeestjes vangen, determineren en mogelijk de waterkwaliteit bepalen. Je gaat naar huis met handige weetjes en praktische tips voor je eigen waterdiertjesexcursie. En niet te vergeten: een prachtige ervaring rijker!

Reageren via facebook